Fontos döntést hozott a kormány a hitelmoratóriumról

2021. szeptember 13. hétfő 12:10

Fontos döntést hozott a kormány a hitelmoratóriumról

Fontos döntést hozott a kormány a hitelmoratóriumról Varga Mihály (képünkön) pénzügyminiszter bejelentése szerint: novembertől jövő év június 30-ig a rászorulók továbbra is igénybe vehetik a hiteltörlesztési moratóriumot. 

 

 

A tárcavezető a Facebook-oldalán hétfőn közzétett videóban bejelentette: a nyugdíjasok, a gyermeket várók, illetve nevelők, a közfoglalkoztatottak, és azok a magánszemélyek, akiknek az előző évhez képest csökkent a jövedelmük kérhetik a hosszabbítást.

Hozzátette: a vállalkozások esetében azok kérhetik, amelyeknek az árbevétele legalább 25 százalékkal esett az előző évhez képest.

Fontosnak nevezte, hogy azoknak, akik hosszabbítani szeretnék a moratóriumot 2022 június végéig, erről a jogosultsági feltételek fennállása esetén nyilatkozniuk kell majd a bankjuknak. A bent maradás tehát nem automatikus - mondta. Annak érdekében, hogy az érintetteknek legyen kellő ideje nyilatkozni a hitelmoratóriumban maradásról, azt meghosszabbítják automatikusan 2021. október 31-ig mindenki részére változatlan formában - közölte.

Kitért arra: a nemzeti konzultációban a magyar emberek világos választ adtak, a válaszadók 91 százaléka támogatta a hitelmoratórium meghosszabbítását a rászorulók részére.

A hitelmoratórium valós segítséget nyújtott a válság során, a munkahelyek és a családok életszínvonalának megvédésében.

A mostani döntés célja, hogy a gazdaság újraindításakor a rászorulók részére továbbra is megőrizzék ezt a védőhálót - mondta, hozzátéve: aki viszont már képes és van lehetősége a törlesztő részletek fizetésének folytatására, annak érdemes mérlegelnie a visszafizetés megkezdésének előnyeit is.

MTI