Enyhül a kemény hideg, barátságosabb lesz a hőmérséklet

2023. február 10. péntek 11:55

Enyhül a kemény hideg, barátságosabb lesz a hőmérséklet

A tél eddigi leghidegebb időszaka köszöntött be vasárnap, a hét eleje óta hajnalonként sokfelé -7 és -10 fok közé hűlt a levegő, de napközben, a gyakran napos időben már jellemzően 0 fok fölé emelkedett a hőmérséklet.  

 

A kemény éjszakai fagyokra nagy szükség van a növényvédelemben, sőt még legalább egy hét ilyen fagyos időszak lenne jó a kártevők és kórokozók számottevő gyérüléséhez.

Szombattól azonban enyhül az idő, néhány fokkal melegebb nappalokra és kevésbé fagyos éjszakákra számíthatunk számottevő csapadék nélkül.

 

A folytatásban enyhül a hideg, de számottevő csapadék továbbra sem valószínű. Pénteken és szombaton éjszakánként még -5 és -10 fok közötti fagyok lesznek a jellemzők, de nappal már egyre nagyobb területen melegszik +5 fok fölé a levegő.

Szombaton északnyugat felől meleg- majd hidegfront vonul át fölöttünk, ezekből azonban csak kis mennyiségű, 2 mm-nél kevesebb csapadékra számíthatunk főként az esti órákban, jellemzően eső, havas eső formájában.

Vasárnaptól enyhülnek az éjszakák is, többnyire 0 és -5 fok közé csökken a hőmérséklet, napközben pedig 4-9 fok közötti értékek lesznek jellemzők.

A jövő hét első felében éjszakánként párássá, néhol ködössé válik a levegő, ami napközben a legtöbb helyen megszűnik, és változóan felhős, többnyire napos időben lesz részünk csapadék nélkül, így a következő egy hétben a belvízfoltok további csökkenése várható.  

MTI