Csaknem 55 ezren kérték felvételüket a német nemzetiségi névjegyzékbe

2019. október 08. kedd 08:45

Csaknem 55 ezren kérték felvételüket a német nemzetiségi névjegyzékbe

A végéhez közeledik a magyarországi német önkormányzati választások ampánya: a helyi mellett ugyanis október 13-án kerül sor a nemzetiségi önkormányzati választásokra is. Az utóbbin országos, regionális (fővárosi kerületi, illetve megyei), valamint helyi listákra, illetve képviselőkre szavazhatunk.

 

 

 

Az idei választáson a magyarországi német civil szervezetek által állított települési jelöltek száma 2198; a területi, tehát megyei és fővárosi jelöltek összesen 145-en vannak; a Stehdazu! (Vállald!) mottót viselő egységes országos listán 74 név szerepel. 2019-ben 406 település választásra jogosult lakosai a névjegyzékben regisztráltak számától függően 3-5 képviselőjelöltre szavazhatnak. A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata Közgyűlése e ciklusban 39 képviselővel működött, ez a szám idén 47 főre emelkedik.

A német nemzetiségi választásokra jogosult állampolgárok száma 54954 fő, azaz ennyien kérték felvételüket a megadott határidőig a német nemzetiségi névjegyzékbe.

- Szeretném megköszönni mindenkinek, aki nemzetiségünk soraiból vállalta, hogy országos, regionális, megyei vagy helyi szinten képviselőként indul az idei választásokon. Célunk, hogy az közösségünk nemzetiségi identitását, nyelvét, kultúráját ápoljuk, megőrizzük, továbbadjuk, az évek óta eredményesen működő magyarországi német önkormányzati hálózatunkat fenntartsuk, fejlesszük, és ehhez ők is hozzájárulnak a jelöltségükkel - fejezte ki köszönetét Englenderné Hock Ibolya, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke.

A helyi és a nemzetiségi önkormányzati választásokra egyidejűleg kerül sor. A magyarországi német egységes országos lista élén álló elnök kiemelte, hogy minden nemzetiségi szavazópolgárnak figyelembe kell vennie azt, hogy a szavazólapok különböző színűek: az önkormányzati választások ívei fehérek, a nemzetiségi választások ívei pedig zöldek. A leadott szavazat csak abban az esetben lesz érvényes, ha a zöld szavazólapokat a zöld borítékba tesszük, és azt gondosan lezárjuk. Ennek elmulasztása esetén a voks érvénytelen.

A szavazás pontos helyéről a hivatalos, postai úton minden választásra jogosult személyhez eljuttatott értesítés, a településeken kifüggesztett hivatalos hirdetmények, valamint az illetékes önkormányzatok adnak tájékoztatást. A szavazatokat október 13-án 6:00 és 19:00 óra között lehet leadni, az előre kijelölt és az értesítésben megadott szavazóhelyiségekben.

 

Forrás: MNOÖ