Áramot vezetett a szomszédjába

2010. december 16. csütörtök 13:54

Két év végrehajtásában négy esztendőre felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta jogerősen a Szegedi Ítélőtábla csütörtökön azt a bajai férfit, aki miatt megrázta az áram egyik szomszédját.

A munkanélküli, büntetlen előéletű vádlott egy bajai társasházban lakott, amely udvarát közösen használták a későbbi sértettel és annak családjával. Viszonyuk azonban elmérgesedett. 2006 októberében a vádlott lakrészük bejárata fölé egy mozgásérzékelős lámpát szerelt. A lámpa fénye bevilágított a sértett lakásának ablakán, s gyermekét is zavarta az alvásban. Ezért a sértett előbb a mozgásérzékelőt állította el, majd több alkalommal elfordította a lámpát.

Miután a vádlott megtudta, hogy szomszédjuk állítja el a lámpát, egy fémlemezt rögzített a szerkezet aljához. A férfi úgy vezetett áramot a lemezbe, hogy ha a lámpa bekapcsolt, a fémlemez feszültség alá került.

2007. február 6-án a lámpa ismét bekapcsolt, s ez zavarta a sértett gyerekét, ezért a férfi megint el akarta fordítani a lámpát. Kiment az udvarra, a lámpánál megkapaszkodott egy gázcsőben, majd lábujjhegyre állva a jobb kezével felnyúlt, hogy elfordítsa az érzékelőt. Eközben jobb csuklójával hozzáért a feszültség alatt álló fémlemezhez. Amikor az áramütést érzékelte, sikerült jobb kezét a lemeztől elrántania, és a görcsbe ránduló bal kezével is néhány másodperc múlva el tudta engedni a gázcsövet.

A sértett az áramütés következtében nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett, de a szakértői vélemény alapján az áramütés súlyos sérüléshez, akár halálhoz is vezethetett volna.

A táblabíróság emberölés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek az 52 éves vádlottat.

(mti)