A meteorológusok szerint egyre biztosabb, hogy komoly hideggel indul 2019

2018. december 29. szombat 09:30

A meteorológusok szerint egyre biztosabb, hogy komoly hideggel indul 2019

Az északról elinduló, nagy mennyiségű hideg levegő minket is elér a jövő hét közepén - közölte Facebook-oldalán az Országos Meteorológiai Szolgálat.

 

Amint írták, az elmúlt napokban már látszott, hogy valamilyen lehűlés készülődik év végén, jövő év első napjaiban.

A hideg levegő útja azonban igen kérdéses volt, csak úgy, mint a lehűlés mértéke, és időbeni lefolyása. Mostanra jelentősen tisztult a kép, és - kissé szokatlan módon - úgy tűnik, hogy nagy bizonyossággal (vagyis viszonylag kis bizonytalanság mellett) kijelenthetjük, hogy az északról elinduló nagy mennyiségű hideg levegő minket is elér a jövő hét közepén.

Szilveszter napján még csak egy kisebb lehűlés érkezik, az igazán hideg pedig csütörtöktől lesz majd felettünk.

Most egyelőre úgy tűnik (ez még változhat pl. a mediterrán ciklonok pályájának függvényében), hogy mi a száraz, hideg oldalon leszünk.

A lehűlés erősségét jól mutatja, hogy a több-kevesebb napsütés ellenére, valószínűleg hófelszín nélkül is, csupán fagypont körüli maximumokra van kilátás (ÉK-en inkább alatta, DNY-on inkább fölötte lehet a csúcshőmérséklet) csütörtöktől szombatig.

Fontos megjegyezni, hogy bár a szokásosnál biztosabb az előrejelzés (legalábbis a lehűlést illetően), de a prognózisban bekövetkező esetleges (akár jelentős) változást kizárni természetesen most sem lehet.

EQM