Szécsi: "javítani kell a teret!"

2009. december 27. vasárnap 18:45

Igaz ugyan, hogy félkész állapotban van még a Széchenyi tér egy része, de a már véglegesnek szánt területekkel kapcsolatban is több kivitelezési hibára, hiányosságra hívták fel a figyelmet olvasóink. A város főépítésze biztos benne, hogy nemsokára garanciális javítási munkára kell felkérniük a kivitelezőt.

Nézze meg videónkat! (Széchenyi tér, 2009. december 27.)


A Széchenyi tér már lelapozott részeit bejárva Szécsi Zsoltnak, a város főépítészének is szemet szúrtak a hiányosságok. Mint azt munkatársunknak elmondta, a kivitelezési problémák megoldásért kiáltanak, a tér semmiképpen sem maradhat így.

FRISSÍTVE: A Bayer Center sajtóközleménye

"Széchenyi tér - magyar rekord

Magyarországon ilyen rövid idő alatt ekkora beruházás még sosem készült el, mint a pécsi Széchenyi tér felújítása. A kivitelező Bayer Center Kft. ezúton szeretne köszönetet mondani mindenkinek, akinek része volt a munkálatokban.
A Bayer Center Kft. szeretne köszönetet mondani a pécsieknek a türelemért, amellyel segítették, hogy a város főterének felújítása a lehető leggyorsabban eljusson arra a pontra, amikor mind a városiak, mind a Pécsre érkezők már használhatják a teret.
A köszönet kijár az önkormányzatnak, az engedélyező hivataloknak, az alvállalkozóknak, a régészeknek, hiszen sok száz ember munkája és rugalmassága kellett a gyors kivitelezéshez, mindamellett, hogy a Bayer Center munkatársai még a farkasordító hidegben is dolgoztak a tér elkészültén.
A Széchenyi tér időre használhatóvá vált. A kivitelezés során keletkezett apróbb hibákat a következő hetekben javítani fogjuk, és a további térelemeket, díszítő elemeket, valamint a szökőkutakat pedig az időjárás javulását követően néhány hetes munkával fogjuk elkészíteni. Ennek eredményeként a tavaszi turista szezonra már teljes pompájában lesz látható és használható a tér.
A Bayer Center Kft. teljesítette vállalását, és a kulturális fővárosi évad kezdete előtt a Széchenyi teret a terveknek megfelelően megújította.
Pécs, 2009.december 28.
Bayer József
Bayer Center Kft
."


Előfordulnak ugyanis helyek, ahol szintkülönbségek alakultak ki a lerakott gránitlapok között, van, ahol a hézagok nagysága tér el egymástól, másutt már most letöredezett a kínai kövek sarka. Ha eltekintünk attól, hogy a tér félkész részeinél hiányzik a burkolat, s helyette kavicson kell járni, nagyjából ezek azok a hibák, amelyeket mindenképpen és mielőbb ki kell majd javítaniuk a Bayer Center vezette kivitelezői konzorcium munkatársainak.

Szécsi hozzátette, a hibákat a polgármester mellett a kivitelezést végző vállalkozás vezetőjének, Bayer Józsefnek is jelezte már. Elmondása szerint a cég vezetője akkor elismerte Páva Zsoltnak is: a tél után ezeket a hibákat ki kell javítani, s ígéretet is tett minderre.

A főépítész azt mondja, a tervek megvalósítását a lehető legjobb minőségben várják el a építőktől, erre pedig garanciát jelent, hogy a kivitelezést követően többszörös ellenőrzésre (műszaki ellenőr, FIDIC-mérnök, illetve megrendelői kontroll) kerül sor, a tavaszi hivatalos műszaki átadás csak ezek után történik meg.

Szécsi Zsolt kiemelte: a jelenlegi állapotok egy készülő, formálódó tér képét nyújtják, így a városlakók megnyugtatására elmondta: a területen a munkák befejezettnek csak a fent említett átadás után tekinthetők.

A műszaki átadástól számított öt éven át vállal garanciát az elvégzett munkákra a kivitelező konzorcium, míg a kihelyezett növényeket egy teljes éven át élő állapotban kell tartania, vagy pótolnia kell azokat amelyek tönkremennek.


Képünkön: szintkülönbségek a Hunyadi-szobortól délre eső területen.

Kép és szöveg: Korb Zoltán - Videó: Hamerli Endre