Széchenyi tér: se pince, se templom

2009. december 20. vasárnap 19:03

Széchenyi tér: se pince, se templom
Mint azt dr. Páva Zsolt a Pécsi Újság.hu-nak elmondta, a következő hónapokban (években?) semmiképpen nem lesz látható az a középkori pincejárat, amely egyes állítások szerint Vlad Tepes (Drakula) gróf nevéhez köthető lakóépülethez tartozhatott. A turistalátványosságnak szánt üreget már visszatemették, s az is eldőlt: a dzsámi mellett az egykori Szent Bertalan templom falait sem jelzik a térburkolatban.

Ez utóbbival kapcsolatban az jelentette a problémát a polgármester elmondása szerint, hogy a szigorú műemlékvédelmi szempontok miatt elhúzódó munkákra, s nagy költségvonzatra kellett volna számítani. Mint hozzátette, az örökségvédelmi hivatal például a falak a burkolatban történő jelzése kapcsán centiméteres pontossághoz ragaszkodott, ami nehézséget okozott volna a kivitelezés során.

Az úgynevezett Drakula-pincét azért temettették vissza, mert a bemutathatóság megteremtése komoly plusz költségekkel járt volna. Mint azt Páva Zsolt elmondta, azért szakszerűen konzerválták a járatot, így az egy későbbi időpontban ismét feltárható, s gondoskodni lehet majd a turisták számára való megnyitásáról is.

A térre tervezett párnafelhő szobor elhagyásával megspórolt pénzből nagy valószínűséggel a Megyeháza és az Irgalmasok temploma díszkivilágításának fedezetét teremtik elő, s terméskő jelezheti majd az egykori városkapukat is a történelmi belváros keleti (Király utca) és déli (Irgalmasok utcája) pontján.

Páva hozzátette: a szilveszteri ünneplést semmi sem zavarhatja a Széchenyi téren, délnyugati sarkán áll majd mindössze kordon, egyébként az újjávarázsolt központot teljes egészében igénybe vehetik a 2010-et a szabad ég alatt köszönteni kívánó pécsiek.

Archív képünkön: munkások dolgoznak a Széchenyi tér gránitburkolatán december elején.

Kép és szöveg: Korb Zoltán