Párnafelhő nélkül is meglesz a tér

2009. december 06. vasárnap 19:10

Párnafelhő nélkül is meglesz a tér
Az új Széchenyi tér leginkább támadott pontját iktatták ki a pécsi közgyűlés képviselői a minap, így a párnafelhő szobor helyett csak egy talapzatot építenek a tér központi részének északnyugati sarkába.

A Pécsi Újság.hu olvasóinak többsége is támadta az esténként a szivárvány minden színében megvilágítani tervezett párnafelhő szoborcsoport látványterveit (lásd képünket), s a városi közhangulat is kezdett az - egyik olvasónk szerint "nyársra tűzött krumplikra" emlékeztető - alkotás ellen fordulni.

Ilyetén a legjobbkor, a kivitelezés időszakában parancsoltak megálljt a pécsi képviselők a beruházás ezen szakaszának. Az önkormányzat döntésének értelmében ugyanis csak egy - később időszakos jelleggel képzőművészeti alkotásokat fogadó - talapzat megépítésére adtak engedélyt. A változásra az EU-s pénzeket kezelő irányító hatóság is rábólintott, így a szoborra tervezett 30 millió forintot jóval ésszerűbb célokra használhatja fel Pécs.

A képviselők úgy döntöttek, hogy a párnafelhő megépítése helyett a Városháza, a Dzsámi, valamint a Hunyadi szobor és a Szentháromság szobor díszvilágítása mellett a Megyeháza és az Irgalmasok temploma megvilágításának költségeit vizsgáltatják meg.

Emellett a régészeti feltárások során előkerült, egyes vélemények szerint Vlad Tepes (Drakula gróf) nevéhez köthető középkori pince bemutathatóságának lehetőségét is megvizsgálják. Amennyiben a költségkeretbe és a határidőkbe belefér a projekt, gondoskodnak róla, hogy a föld alatti üreg megtekinthetővé váljon. Emellett a Dzsámi északi részén feltárt Szent Bertalan templom falmaradványának bemutatásáról is gondoskodnak, oly módon, hogy ezt a térburkolatban jelzik majd. Terméskő jelezheti majd az egykori városkapukat is a történelmi belváros keleti (Király utca) és déli (Irgalmasok utcája) pontján is.

Képünkön: éjszakai fényárban a tervezett, de végül elvetett alkotás.

Korb Zoltán - Fotó: Pécs2010 Menedzsmentközpont