Kertvárosi rendelő: csak pénz nincs rá

2009. április 16. csütörtök 19:01

Kertvárosi rendelő: csak pénz nincs rá
Van szándék egy kertvárosi rendelőintézet létrehozására - konkrétumok híján szinte csak ennyi derül ki abból az előterjesztésből, amelyet Tóth Bertalan, a Toller László körzetében megrendezendő júniusi időközi országgyűlési választásokon induló szocialista alpolgármester jegyez. Igaz, szándék és ígéret volt három évvel ezelőtt is az önkormányzati választások előestéjén, ám azóta sem történt semmi. Úgy tűnik, most ismét előveszik a már bevált kampánydíszletet a szocialisták, kérdés, ezúttal lesz-e belőle valami.

A beruházás ötlete március végén merült fel ismét, amikor a pécsi Egyesített Egészségügyi Intézmények (EEI) igazgató főorvosa, dr. Kovács Ágnes egy városfejlesztési bizottságon azt mondta, a Munkácsy utcai létesítmény eladása miatt zsúfolttá vált a Lánc- és a Veress Endre utcai, ezért szükség lenne ismét egy harmadik intézményre.

Mindez azért meglepő, mert korábban, a Munkácsy utcai tömb eladásakor, a meglévő létesítmények bővítéséről is döntöttek. Magyarázatnak megtette volna az is, hogy szükség van egy kertvárosi rendelőre - körülbelül harminc éve, folyamatosan.

A mostani szándékról annyit lehet tudni, hogy az a Várkonyi Nándor utcai, háziorvosi rendelőt érintené; ezt bővítenék a tízszeresére(!). A tervek szerint helyet kapna itt a fül-orr-gége, a szemészet, az urológia, a nőgyógyászat, a kardiológia, a gyermek ideggondozó, a lelki ideggondozó, az ideggyógyászati rendelő - és labor mintavevő is lenne. További konkrétumok, szakmai részletek nem szerepelnek az előterjesztésben,

Pénze ugyanakkor még a tervek elkészítésére sincs az önkormányzatnak, így az ötmilliós költséget az EEI-nek kell állnia. Jótékony homály fedi azt is, hogy mikor teremthető meg az építkezések forrása, s hogy jó esetben mikor nyithatna meg a régi-új intézmény. A 200 milliósra taksált beruházás csak akkor valósulhat meg, ha sikerül valamilyen pályázati forrásból támogatást nyernie a városnak, saját költségvetésből nem tudja finanszírozni mindezt Pécs.

Pedig rendelkezésre állna az összeg, ha nem fordították volna másra a Munkácsy utcai rendelőért kapott pénzt. A Spanyolországban bejegyzett Miltonnak 410 milliós áron eladott ingatlan értékesítéséből származó összeg kevesebb mint felét használták ugyanis fel a megmaradó rendelők bővítésére.

A maradék, több mint 200 milliót -a jelek szerint - elnyelte a pécsi büdzsé... Vagy valami/valaki más.

Képünk az egyik rendelőintézeti laborban készült.

Korb Zoltán - Fotó: Dittrich Éva