Hatalmas, öt centiméter hosszúságú darazsak okoznak riadalmat pécsi parkokban

2021. június 07. hétfő 16:12

Hatalmas, öt centiméter hosszúságú darazsak okoznak riadalmat pécsi parkokban

Óriás tőrösdarazsak jelentek meg Pécsen az elmúlt napokban. Méretüknél fogva igen félelmetesek, de - a lódarazsakkal ellentétben - egyáltalán nem agresszív állatok. Védettséget élveznek, így nem is szabad elpusztítani őket, adta hírül a Biokom.

 

 

Az elmúlt hét során a város több pontján is félelmetesnek tűnő óriás tőrösdarazsak jelentek meg, amelyeket nagy termetük miatt sokan összetévesztettek a lódarazsakkal. A tőrösdarazsak azonban eltérően a lódarazsaktól nem agresszívek, nem kell tőlük félni. Nem regisztráltak még olyan esetet, hogy megcsíptek volna valakit. Nem is szabad őket elpusztítani, ugyanis védettséget élveznek.

Az alapvetően magányosan élő fajnak ilyenkor van a nászidőszaka, és leginkább fatuskók környezetében láthatjuk őket nagyobb rajokba verődve. Ezen időszakban a nőstények petéiket lemezescsápú bogarak lárváira rakják, amelyekből a kikelő darázslárvák táplálkozni tudnak.

Néhány héten belül a nász véget ér és a rajzó tömegek maguktól el fognak tűnni.

A fentieket figyelembe véve természetesen társaságunk sem fogja a közterületen megjelenő példányokat irtani, de jelenlétükre az érintett terület elkerítésével és/vagy kitáblázásával felhívják a figyelmet.

 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) korábbi közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy a tőrösdarazsak az emberekre, a háziállatokra nem veszélyesek, ugyanakkor biológiai úton segítenek kordában tartani például a cserebogár-szaporulatot is.

Az óriás tőrösdarázs Európa legnagyobb darazsa, egyben kontinensünk legnagyobb hártyásszárnyúja, akár öt centiméter hosszúra is megnőhet. Nősténye sárga fejű, a hím pedig fekete fejéről ismerhető fel. A talajhoz közel jellegzetesen, lassan repülnek.

Mivel ártalmatlanok, irtásuk felesleges. Az óriás tőrösdarázs Magyarországon védett rovar, eszmei értéke ötvenezer forint.

A közlemény szerint a tudatlanság és a hozzá nem értés évről évre számos ilyen állat pusztulását okozza például a munkájukat nem kellő szakmai felkészültséggel végző rovarirtók miatt.

Ezek a rovarok nem tévesztendőek össze a családi közösségekben élő, a ház körül gyakori és agresszív, jellegzetes fekete-sárga mintázatukkal jól elkülöníthető társas darazsakkal, köztük a lódarázzsal - hívják fel a figyelmet.

A tőrösdarazsak is rendelkeznek fullánkkal, ezt azonban (hacsak nem fogjuk meg őket) nem ellenünk használják.

A tőrösdarazsak parazitoidok, szaporodásukhoz, a peterakáshoz nagyobb termetű rovarok, elsősorban lemezescsápú bogarak lárváira van szükségük. Ezért a megjelenésükre is ott számíthatunk leginkább, ahol a talajban, a pusztuló fában, a komposztban nagy, gyakran jelentős mennyiségben találnak cserebogárpajorokat, szarvasbogár-, orrszarvúbogár-, rózsabogárlárvát.

A közlemény szerint ezeket a szúrásukkal bénítják meg, majd belepetéznek, kikelő lárvájuk pedig belülről fogyasztja el a még élő pajort. A tőrösdarazsak ezért nélkülözhetetlen elemei a kiskertek, parkok, ültetvények vegyszermentes, biológiai alapú, rovarok elleni védelmének.

"Ha természetbúvárként olyan szerencsében van részünk, hogy láthatunk egy ilyen rajzást, érdemes leülni a közelben, és megfigyelni ezeknek a fogyatkozó és érdekes óriásoknak az életét" - olvasható az MME közleményében.

 


 

EQM - Fotó: DDNP/Gregorits János (archív)