Bronz Érdemkeresztet kapott Vincze Brigitta, a Pécsi Balett volt magántáncosa

2020. október 27. kedd 16:13

Bronz Érdemkeresztet kapott Vincze Brigitta, a Pécsi Balett volt magántáncosa

Az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából tartott ünnepségen Dr. Latorcai Csaba az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára, a köztársasági elnök megbízásából állami kitüntetéseket adott át október 26-án Budapesten. Vincze Brigitta, a Pécsi Balett volt magántáncosa Bronz Érdemkereszt kitüntetésben részesült. 

 

 

„Drága Brigi! Táncművész pályád befejezése lelkileg bizonyára nem könnyű... Reméljük, ez az állami kitüntetés, mely a táncművészi érdemeid hivatalos elismerése, boldogsággal tölti el szívedet, és amikor a kezedbe veszed, vagy kitűzöd, sok csodás emlék jut majd eszedbe a pályádról." - olvasható a társulat hivatalos Facebook oldalán.

Vincze Brigitta 1988-ban született Esztergomban. Lovas Pál és Uhrik Teodóra balettmesterek tanítványaként 2002-2007 között a Pécs Művészeti Szakközépiskola tanulója volt, ahol színházi táncos szakképesítést szerzett. Táncművésszé válását meghatározták azok a mesterek, akiktől ez idő alatt tanulhatott: Lőrinc Katalin, Földi Béla, Várnagy Kristóf, Hámor József, Tihanyi Ákos, Szigeti Oktávia, Kulcsár Noémi, Góbi Rita.

Még végzős középiskolásként lett a Pécsi Balett ösztöndíjas tagja 2007-ben, majd a következő évtől kartáncosa, 2015-től 2020-ig magántáncosa.
Kiváló hazai és külföldi koreográfusok sorával dolgozott együtt: Herczog István, Hetényi János, Bozsik Yvette, Vincze Balázs, Földi Béla, Zachár Lóránd, Sebestyén Csaba, Czebe Tünde, Szigeti Oktávia, Leo Mujic, Cameron McMillan, Raza Hammadi, Alexander Pereda.

Főbb szerepei voltak: Carmina Burana: Szerelmes lány, Change Back, A Jó és a Rossz kertjéből

A hattyúk tava: Hattyú, Bonyodalmas balkáni lakodalmas: Menyasszony, Faust, az elkárhozott: Afrodité, A fából faragott királyfi: Királylány, Hófehérke és a hét törpe: Hófehérke, Száll a kakukk fészkére: Sandra, Diótörő: Marika édesanyja, Rómeó és Júlia: Montague-né, Csipkerózsika: Orgonatündér

Számos balettelőadás megvalósítását segítette az elmúlt évek során asszisztensként.
Három gyermek édesanyjaként a táncművész pályától visszavonulva koordinációs munkatársként segíti tovább kreativitásával a társulat munkáját a 2020/21-es évadtól.

Forrás: Pécsi Balett - Fotó: Mihály László