A Pécsett tesztelt japán tablettától két hét alatt meggyógyulhat a koronavírusos beteg

2020. május 27. szerda 15:14

A Pécsett tesztelt japán tablettától két hét alatt meggyógyulhat a koronavírusos beteg

Korai fázisban adagolva a Japánban törzskönyvezett Avigan nevű, favipiravir összetevőjű gyógyszer alkalmasnak látszik arra, hogy eltüntesse az új típusú koronavírust a garat- és orrváladékból. A tanulmányok azt bizonyítják, hogy ha már korai szakaszban kezdik kezelni a beteget a tablettával, akkor két hetes kezelés során igen jelentősen csökken a fertőzés, és a beteg meggyógyul. 

 

 

Korai fázisban adagolva a Japánban törzskönyvezett Avigan nevű, favipiravir összetevőjű gyógyszer alkalmasnak látszik arra, hogy eltüntesse az új típusú koronavírust a garat- és orrváladékból - közölte a gyógyszer hazai klinikai vizsgálatát koordináló konzorciumot vezető Pécsi Tudományegyetem. Ez azért is örvendetes előrelépés, mivel hatásos, elérhető és elegendő védőoltás néhány hónapon belül nagy valószínűséggel nem lesz.

Kovács L. Gábor (képünkön), a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának professzora a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta, az Avigan aközött a három-négy gyógyszer között van, amelyet az eddigi vizsgálatok szerint a legígéretesebb gyógyszerek között tartanak számon. Hozzátette, az ígéretesnek tűnő gyógyszerek mind újrapozícionálás termékei, tehát ezeket nem a koronavírus betegek kezelésére fejlesztették ki, hanem más vírusok ellen.

Elmondta, a favipiravir hatóanyagot japánban állították elő körülbelül hét évvel ezelőtt, influenza ellen.

Felhívta a figyelmet arra, hogy egyes japán, kínai és amerikai kutatások szerit az Avigan tabletta hatékony a koronavírus ellen is, ha a betegnek még a koronavírus-fertőzés korai szakaszban adják be. Hozzátette, ilyenkor a betegek orrgaratban lévő vírusszámot jelentősen lecsökkenti a hatóanyag. Kiemelte, a tanulmányok azt bizonyítják, hogy ha már korai szakaszban kezdik kezelni a beteget a tablettával, akkor kéthetes kezelés során igen jelentősen csökken a fertőzés, és a beteg meggyógyul.

 

Elmondta azt is, a koronavírus-fertőzés esetén három stádiumot különíthetünk el: a korai szakaszt, amikor enyhe tünetek jelentkeznek a betegnél, mint a láz, izomfájdalom, torokfájás. A következő stádiumban kezd kialakulni a tüdőgyulladás, és a végső stádium pedig a citokinvihar kialakulása.

Forrás: M1, Kosstuth Rádió