A Pétáv bedőlő háztartásokra készül

2009. április 17. péntek 08:35

Idén minden bizonnyal növekedni fog a pécsi távhőszolgáltató - kamatokkal együtt - egymilliárdosra rúgó kintlévősége, ami eléri árbevételének nyolc százalékát - derült ki egy minap rendezett, a céggel kapcsolatos bizottsági beszámolón. A társaság arra készül, hogy a nehéz gazdasági helyzet, a távhőtámogatások megvonása miatt képtelenek lesznek kifizetni az emberek több tízezres számlákat. Ennek ellenére még egy közeljövőbeni díjemelést sem lehet kizárni.

Gasz Zoltán igazgató biztos benne, hogy jelentősen bővülni fog az adósok listája idén, különösen az önkormányzati bérlakásban élők közül kerülnek majd ki a fizetni képtelenek. Jól mutatja a helyzet komolyságát, hogy az önkormányzatnak ún. háttérfelelősség ellátására kell nemsokára garanciát vállalnia.

Mivel a városi büdzsé kong az ürességtől, ez azt jelenti, hogy Pécs városi telkeket adna át a Pétávnak a bérlakásokban élők adósságai miatt, a társaság ezek pedig értékesítése

Tóth betolná a Holdingba, de nem lehet

Dr. Tóth Bertalan alpolgármester a Pécs Holding Zrt. pénztelensége kapcsán a megyei napilapnak azt mondta: "az igazi megoldást abban látná, ha a három, részben önkormányzati cég, a Vízmű, a BIOKOM és a Pétáv a Holding alatt egységes irányítási rendszerben működhetne, amely plusz bevételeket generálna".
Ehhez képest Gasz Zoltán szerint egyrészt jelenleg törvényi akadályai vannak cégük bekebelezésének, másrészt a Pétáv nullszaldós vagy ahhoz közelítő működésre van beállítva, így nincs a Holding számára hasznosítható nyeresége. Gasz kijelentette: a Pétáv nem potenciál a Holdingnak, így értelmetlen lenne bevonni azt a törzsházkonszernbe.

révén juthat elmaradó kintlévőségeihez. Gasz elmondta azt is: saját tulajdonú ingatlanban élők esetében ma csak rövidebb, késedelmes utalást tapasztalnak, s kevésbé jellemző a végképp nem fizetés.

Áremeléseket idén nem terveznek a cégnél, azonban Gasz szerint időközben felmerülhet ilyen igény, bizonytalanságból akad ugyanis bőven.

Mint mondta, ha gyengül a forint, az kihat a beszerzési áraikra is, s szintén küszöbön áll (alkotmánybíróság előtt van az ügy), hogy a pécsi társasházak is zöld utat kaphassanak alternatív fűtési módszerek használatára - ez piacveszteséget hordoz magában. Mindeközben a Bajnai-csomag bevezetésével valószínűleg megszüntetik a távhőtámogatásokat, ráadásul szintén az alkotmánybíróságnál kérik az alapdíj újragondolását is.

Az igazgató mondandójából kiderült, ilyen körülmények között meglehetősen nehéz tervezni, így a legrosszabbra is fel kell készülni Pécsett.

Korb Zoltán - Fotó: Dittrich Éva