Fontosabb az ORTT-nek a Klubrádió, mint a Katolikus

2010. április 21. szerda 21:07

A Magyar Katolikus Rádió lesújtva fogadta az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) szerdai döntését, amely szerint nem ők nyerték el a 92,9-es frekvenciát - közölte Juhász Judit, a rádió vezérigazgató-helyettese az MTI-vel.

A katolikus rádió vezérigazgató-helyettese elmondta: a frekvenciapályázatot két esztendeje hirdették meg, s "egy nagyon hosszú, bizonytalan, fordulatokkal teli pályázati eljárás végén hirtelen nagyon felgyorsultak az események, és szerdán megszületett a döntés".

Juhász Judit úgy fogalmazott: nagyon méltánytalannak tartják az ORTT döntését, mert egy közműsor-szolgáltató rádió hatéves, kiegyensúlyozott, mértéktartó, színvonalas műsorsugárzása után szállt ringbe a frekvenciáért.

Rámutatott: az Antenna Hungária alacsonyabb lefedettséget biztosított az eddigiek folyamán számukra, mivel "a megállapított sugárzási teljesítmény a mai, rendkívül komoly elektronikus zajjal terhelt országban már nem felel meg a követelményeknek".

A rádiót fenntartó Magyar Katolikus Püspöki Konferencia viszont nem képes fizetni ezt a rendkívül magas sugárzási költséget, ezért nem kívánja meghosszabbíttatni az engedélyüket. Ezért vált különösen fontossá ez a budapesti frekvencia a Magyar Katolikus Rádió számára - világította meg.

Törvénysértés következett be azzal, hogy április 8-ig kellett volna döntenie a frekvenciával kapcsolatban az ORTT-nek, de ez csak majdnem két héttel rá következett be.

Nem tehetünk mást, mint elfogadjuk ezt a döntést, mert "törvénytisztelő állampolgárok vagyunk, (...) mi úgy gondoljuk, hogy minden törvényt, előírást és jogszabályt betartva működtünk". Ugyanakkor a Magyar Katolikus Rádió - amely nem kizárólag katolikusoknak sugározza műsorait - "súlyos sebet kapott a médiapiacon" - hangsúlyozta.

Az ORTT a Magyar Katolikus Rádió pályázatát formailag és tartalmilag egyaránt jónak ítélte, míg a Klubrádió pályázata ellen különvéleményt fogalmazott meg Tirts Tamás, a testület KDNP-delegáltja, mert abból a pályázatból hiányzott az éjszakai műsorok részletes, pontos leírása. A kuratórium tagjai azonban ezt nem tartották alapos kifogásnak - mondta.

Terveikről szólva kitért arra, hogy még az idén igyekeznek pályázni helyi, illetve regionális frekvenciákra.

Juhász Judit közölte: 2011. január közepén elhallgat a középhullámon a Magyar Katolikus Rádió, ezzel elvesztik az országos lefedettségüket, és a határon túli magyarok - akik csak általuk hallgathattak rádión keresztül magyar nyelvű szertartásokat - sem hallják majd őket. Csak azokon a frekvenciákon szólnak majd, amelyeket pályázat útján jövő januárig sikerül megszerezniük.