A focisták tettek a nagypolitikára

2010. április 30. péntek 20:09

A focisták tettek a nagypolitikára
Miután a korábbi elnök, dr. Rákóczy István nem jelöltette magát újra, két üzletember, a biztosítási bizniszből érkező Rabi Csaba (képünkön), illetve az építési vállalkozó Georgiou Grigorisz vetélkedett a Baranya Megyei Labdarúgó-szövetség vezetői székéért. A megye minden klubját képviselő tisztújító közgyűlésen végül 49 szavazattal utóbbi győzött, a vesztes Rabi Csabára mindössze 24-en voksoltak.

A parlamenti választások elsöprő jobboldali sikere tükrében meglepőnek tűnhet a végeredmény, ha tudjuk, hogy Rabi Csabának, a PMFC korábbi klubigazgatójának, mint mondja, nem is a saját fejéből pattant ki az ötlet, hogy megméresse magát az elnökválasztáson, hanem jobboldali politikusok kérték föl erre, és a kampány során mindenki számára világossá vált, hogy mellszélességgel állnak ki mellette.

A Baranya Megyei Labdarúgó-szövetség új vezetősége

Elnök:
Georgiou Grigorisz
Az elnökség tagjai:
Arany Csaba, Dárdai Ferenc, Győri János, Halász Gábor, Hehl Zoltán, Horváth József, dr. Rákóczy István, dr. Valkai István.
A felügyelő bizottság elnöke:
Bata László. Tagjai: Kajtár Antal, Pataki János.

(Hasonló helyzet állt elő a közelmúltban több megyei labdarúgó-szövetségben, és mindenütt sima befutó is lett a Fidesz pártfogoltja.)

A Pécsi Újság.hu kérdésére Rabi Csaba úgy fogalmazott, hogy mint minden „versenyben", itt is nyerni szeretett volna, így csalódás számára a végeredmény.

Különösen azért, tette hozzá, mert a szavazás előtti napokban-hetekben minden küldöttel személyesen is beszélt, és a mostaninál nagyságrenddel több támogató ígéretet kapott - azaz sokan nem tartották adott szavukat, fogalmaz diplomatikusan.

- Nagyot csalódtam, de azok után, amilyen légkört a választáson tapasztaltam (a szavazás előtt még a szavazatszámláló bizottság elnökének is megengedtek egy engem „kívülálló ejtőernyősnek" beállító kortesbeszédet...) ma már azt mondom, valószínűleg nem is illettem volna ebbe a közegbe. Kár, mert valóban szerettem volna a megye labdarúgásának felvirágoztatásáért valamit tenni - búcsúzik a szavai szerint az amatőr focinak ezzel végleg hátat fordító Rabi Csaba.

Ha politikai áthallást keresünk, persze Georgiou Grigorisz esetében sem kell messzire menni, hiszen közismertek a korábbi baloldali városvezetőkhöz fűződő jó kapcsolatai, Lusztig Péter nevével pedig tulajdonostársként találkozhatunk a Georgiou Grigorisz-fémjelezte Castrum Pécs Kft.-ben.

A frissen megválasztott focivezér ugyanakkor határozottan cáfolja, hogy politikai döntés született volna mellette.

- Úgy vélem, én azzal nyertem, hogy nem egy pár hét alatt lefolytatott, valóban politikától átszőtt kampánnyal álltam a küldöttek elé, hanem harmincöt éve köztük élek. Labdarúgóként, játékvezetőként, a még egyetlen pécsi megye I-es csapat, a PEAC szakosztályvezetőjeként. Mindenki személyesen és régóta ismer, tudja, hogy mire számíthat tőlem megyei elnökként. Első körben egyébként arra, hogy sokkal határozottabban állok majd ki a kiscsapatok érdekei mellett, és hogy az utánpótlás-nevelés szerepét is hangsúlyosabbá igyekszem tenni - értékelte győzelmét egy villám-székfoglalóval egybekötve Georgiou Grigorisz.


Sz. Zs.