Új hőmérsékleti kontinensrekordot mértek az Antarktiszon

2020. február 16. vasárnap 11:20

Új hőmérsékleti kontinensrekordot mértek az Antarktiszon

Az Esperanza argentin kutatói bázison az Antarktiszi-félsziget északi csúcsán, 2020. február 6-án 18,3 Celsius fokos új hőmérsékleti rekord állt be, ezzel megdőlt a korábbi 2015. március 24-i 17,5 fokos rekord, adta hírül az argentin nemzeti meteorológiai szolgálat. 

 

 

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) időjárási és éghajlati szélsőségek archívumát felügyelő bizottsága most ellenőrzi, hogy valóban új rekord állt-e be az Antarktiszon.

„Amit mértünk, minden bizonnyal érvényes, de természetesen hivatalosan ki kell értékelni, meg kell vizsgálni a meteorológiai helyzetet. Az új rekord valószínűleg a térségben rövidtávon fennálló főn hatásnak tudható be, vagyis a lejtőn/hegyen leáramló levegő gyors felmelegedése" - mondta a WMO Weather and Climate Extremes bizottság tagja, Randall Cerveny.

Ennek a hőmérsékleti rekordnak az ellenőrzése azért fontos, mert segít nekünk képet alkotni az időjárási viszonyokról és az éghajlatról a Föld egyik olyan pontján, ami mindentől távol esik. Az Antarktiszon, akárcsak az Északi-sarkvidéken kevés az időjárási megfigyelés, az előrejelzések sem túl részletesek, noha mindkét térség fontos szerepet játszik az éghajlat és az óceáni áramlások alakításában, valamint a tengerszint emelkedésében.

A tágabb antarktiszi régióban, azaz a 60. szélességi foktól délre elhelyezkedő területeken a legmagasabb hőmérséklet 19,8 °C volt, ezt a Signy-szigeten mérték 1982 januárjában.

Az Antarktiszi-félsziget (Dél-Amerika közelében található északnyugati csúcs) a bolygó leggyorsabban melegedő régiói közé tartozik, közel 3 °C a melegedés az elmúlt 50 évben. Az antarktiszi jégmezőből évente kiáramló jégmennyiség legalább hatszorosára nőtt 1979 és 2017 között. A jégvesztés nagy része abból ered, hogy a tengerjég (a parti síkságról a tengerbe nyúló jég) alulról olvad a viszonylag meleg óceánvíz behatolása miatt, különösen a nyugat antarktiszi területeken, de kisebb mértékben a félsziget mentén és az Antarktisz keleti részén is.

Az Antarktisz 14 millió km2-es területén (nagyjából kétszer akkora, mint Ausztrália mérete) hideg, szeles és száraz az időjárás. Az éves átlaghőmérséklet a part mentén körülbelül -10 °C, a belső legmagasabb részeken pedig -60 °C. Az óriási antarktiszi jéglemez 4,8 km vastag, és a világ édesvízének 90% -át tartalmazza. A jégtömeg elég ahhoz, hogy a tengerszint körülbelül 60 méterrel magasabb legyen, ha abból az összes jég elolvadna.

MTI