Újrajátszás helyett jól megbüntette az MLSZ a PMFC-t a szurkolók balhéja miatt

2018. május 31. csütörtök 16:30

Frissítve: 2018. május 31. csütörtök 17:57

Újrajátszás helyett jól megbüntette az MLSZ a PMFC-t a szurkolók balhéja miatt

Másfél millió forintot pénzbüntetésre és egy zárt kapus meccsre ítélte a PMFC-t az MLSZ fegyelmi bizottsága.

 

"A FEB a Pécs-Dabas mérkőzéssel kapcsolatban a Pécset, mint visszaesőt mérkőzésrendezéssel kapcsolatos szabályzati előírások megsértéséért, szurkolóinak nagyobb mennyiségű pirotechnikai eszköz beviteléért és használatáért, valamint a rend nem megfelelő biztosításáért és szurkolóinak súlyos rendzavarásáért 1.500.000,- Ft forint pénzbüntetés megfizetésére kötelezi, továbbá elrendeli a sportszervezet jelenleg NB III férfi felnőtt nagypályás bajnokságban szereplő felnőtt csapata 1 soron következő hazai bajnoki mérkőzésének nézők nélkül, zárt sportlétesítményben történő megtartását."

Amint arról beszámoltunk a PSN Zrt. rendezőkén minden jogos felelősségét elismerte, ugyanakkor azt kért az MLSZ-től, vizsgálja meg a találkozó végeredménye megváltoztatásának lehetőségét.

 

"A találkozó a 92-93. percében Barna Gábor játékvezető Nagy Márk játékvezetői asszisztens jelzésére les címén érvénytelenítette a PMFC által a vendégcsapatnak lőtt gólt. Mivel az ítélet a szurkolók szerint téves ítéleten alapult, a „B-közép"-szektorban helyet foglaló mintegy 10-15 felháborodott szurkoló letörte a szektort a pályától elválasztó kerítés egyik ajtaján szabályosan felszerelt lakatot, és bement a pályára.

A PSN Zrt. vezetősége, bármilyen okra is legyen visszavezethető, minden ilyen jogsértő cselekményt elítél, azoktól személyesen és szervezetileg is elhatárolódik; illetve, a jelzett szurkolók ellen megteszi a szükséges jogi lépéseket (feljelentést).

A PSN Zrt. házigazdaként természetesen minden jogos rendezői felelősségét elismeri, de úgy ítéli meg, hogy rendezőként az adott helyzet kezeléséhez, illetve általában is a mérkőzésen valamennyi körülményhez képest az ez esetben elvárható minden szükséges intézkedést megtett. Rendezői a kialakult helyzetet szakszerűen kezelték, fizikai erőszakot nem alkalmaztak, csak a játékvezetők és a klubház tényleges megvédéséhez szükséges mértékben léptek fel a szurkolókkal szemben.

A PSN Zt. emellett kedd délelőtt egy „felülvizsgálati kérelemmel" fordult az MLSZ Versenybizottságához. Ebben a helyzet újbóli elemzését, illetve azt kérte, hogy az MLSZ vizsgálja meg a találkozó végeredménye megváltoztatásának lehetőségét - akár a meccs újrajátszásával. Okként a leshelyzet téves megítélését, az asszisztensi tévedést (amely az MLSZ szabályzatai szerint önmagában „óvásra" nem ad okot) megjelölve. Valamint azt, hogy a játékvezetőnek sem a hosszabbítás idejét mutató jelzését nem látta, sem a találkozó lefújását jelző sípjelét nem hallotta senki. Továbbá, mert a tévesnek vélt játékvezetői ítélet nemcsak a találkozó, de a bajnokság végkimenetelét is befolyásolhatja.

Az MLSZ érdemben nem is foglalkozott a felülvizsgálati kérelemmel. Azzal kapcsolatosan ezt közölték: 

„A múlt hétvégén lejátszott PMFC-FC Dabas összecsapás minden más híresztelésekkel ellentétben gól nélküli döntetlennel ért véget. A hazai klub vezetése az NB III-as bajnoki mérkőzést követően közleményt adott ki, melyben - a szervezői hiányosságok elismerése mellett - a végeredmény módosítását kérte az MLSZ-től, hivatkozva arra, hogy megítélése szerint a mérkőzés vége előtt a játékvezető tévesen ítélt meg egy leshelyzetet.

A PMFC közleményéből is egyértelműen kiderül, hogy az esetleges, valójában a felvételek alapján nem igazolható játékvezetői tévedés nem lehet alapja óvásnak.

A végeredmény módosításának vagy az újrajátszásnak semmiféle alapja nincsen, a hazai és a nemzetközi gyakorlat is határozottan tiltja a pályán kialakult végeredmény módosítását. Ennek megfelelően a pécsi klub erre vonatkozó felülvizsgálati kérelmét az MLSZ versenybizottsága érdemben nem tárgyalta, és az eredeti végeredményt érvényben hagyta."

 


EQM