PMFC: a pénzbüntetés borítékolható, de még az egy pont is elúszhat a balhé miatt

2018. május 28. hétfő 14:19

Frissítve: 2018. május 28. hétfő 17:15

PMFC: a pénzbüntetés borítékolható, de még az egy pont is elúszhat a balhé miatt

FRISSÍTVE: a rendőrség csoportos garázdaság miatt indított nyomozást, az MLSZ bizottsága a héten tárgyal a történtekről. Amint arról beszámoltunk, komoly balhé alakult ki vasárnap a PMFC-Dabas labdarúgó mérkőzésen, miután a játékvezető nem adta meg a pécsiek hosszabbításban szerzett gólját. Az erősen vitatható ítélet a Munkás bajnoki címébe kerülhet, ám e mellett jelentős pénzbüntetésre is számíthat a klub. A helyzetről a csapatot működtető cég vezérigazgató-helyettesét kérdeztük.

Ünneplésre készültek a pécsi futballt szeretők, adott esetben ugyanis akár már vasárnap bajnok lehetett volna az NB III. Közép csoportban a PMFC. Sajnos nem lett az, ugyanis a Tiszakécske nem tette meg azt a szívességet, hogy pontokat veszítsen, de ami fájóbb, a Munkás sem tudta két vállra fektetni Újmecsekalján az FC Dabast, 0-0-ás döntetlennel végződött a mérkőzés

A piros-feketék számos hatalmas helyzetet dolgoztak ki a mérkőzésen, ám a gólvonal mögé csak az utolsó pillanatokban, a 93. percben tudták juttatni a labdát. Igen ám, csakhogy az asszisztens (közismertebb nevén: partjelző) intésére a játékvezető - sokak szerint hibásan - nem adta meg a találatot.

Még az egy pont is elveszhet?

Mivel az idegenbeli meccsek során több alkalommal is történtek kisebb-nagyobb balhék, a PMFC visszaesőnek számít. Emiatt alaphangon több százezer forintos büntetésre lehet számítani. A Magyar Labdarúgó- szövetség (MLSZ) Fegyelmi Szabályzata alapján azonban zárt kapus mérkőzésekkel is büntethetnek, de akár az elért eredmény törlése is szóba jöhet, ebben az esetben 3-0-lal a vendégeknek adnák a győzelmet. A szankcióról a Fegyelmi Bizottság dönt kedden, a határozat ellen azonban majd fellebbezni lehet.

Ezt követően elszabadultak az indulatok, a sporikat szó szerint úgy kergette be a klubházba a pályára előbb pirotechnikai eszközöket dobáló, majd oda berohanó nagyjából tucatnyi ultra.

Szűcs Zsolt, a PMFC-t működtető Pécsi Sport Nonprofit (PSN) Zrt. vezérigazgató-helyettese munkatársunknak hétfőn délelőtt elmondta, a játékvezetői ítéletet nem szeretnék kommentálni. Ezzel kapcsolatban annyit tudhattunk meg, hogy délután egyeztetnek jogi szakemberrel arról, hogy érdemes-e óvást benyújtani.

A szurkolói rendbontásokkal kapcsolatban közölte: a biztonsági szolgálat ezen a mérkőzésen is mindent megtett a rend fenntartása érdekében, „a helyzetet a lehető legjobban, szakszerűen kezelték".

- Személyi sérülés az eset során nem történt, a drukkerek nem jutottak be a klubházba. A beléptetéskor is a jogszabályoknak megfelelően, az elvárható alapossággal jártak el - emelte ki.

Lefújta

Ugyan a stadionban legfeljebb csak a játékvezető közvetlen közelében állók hallhatták, úgy tudjuk, a spori hivatalosan lefújta a mérkőzést, amikor a klubház felé igyekezett. Így tehát nem szakadt félbe a mérkőzés, ha nem is a szokásos módon, de véget ért a találkozó.

A biztonsági cég a szokásosnál több emberrel dolgozott vasárnap, hiszen a bajnoki cím elhódítása esetén is pályára mehettek volna a szurkolók - persze nem abban a formában, ahogy az végül történt.

- A jogászunkkal egyeztetünk arról is, hogy milyen lépéseket tehetünk a rendbontókkal szemben. A szurkolók haragja érthető, azonban az ilyen cselekedetet elítéljük, ezzel csak ártott a PMFC-nek a balhét okozó néhány ember - fogalmazott Szűcs Zsolt.

 

FRISSÍTVE: a rendőrség hétfőn kora délután közleményt adott ki az ügyben: 

"A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központjába 2018. május 27-én 19 óra 25 perckor érkezett bejelentés arról, hogy a PMFC - Dabas labdarúgó mérkőzés végén több szurkoló betört a pályára. A bejelentő a rendőröknek elmondta, hogy egy vitatott bírói döntést követően a hazai szurkolók a pályára petárdákat dobtak, majd a lelátót elválasztó kapun lévő láncot leszakítva bementek a pályára. A helyi biztonsági szolgálat munkatársai a játékvezetőt és játékosokat bekísérték az öltözőépületbe, így az eset kapcsán senki nem sérült meg. A bejelentést követően a rendőrök a szükséges létszámmal jelentek meg a helyszínen, és rövid időn belül helyreállították a rendet. A szurkolók a stadionból való távozás során az épületben egy falat, valamint a stadion előtt egy rendőrautót rongáltak meg.

A rendőrök a bűncselekmény elkövetőit beazonosították, ezzel összefüggésben 2018. május 28-án délelőtt egy 48 és egy 31 éves férfit állítottak elő a Pécsi Rendőrkapitányságra. Gyanúsítotti kihallgatásuk, valamint a további elkövetők felkutatása folyamatban van. A rendőrkapitányságon külön nyomozócsoportot állítottak fel az ügy részleteinek mielőbbi tisztázása érdekében.

A férfiak ellen csoportos garázdaság bűntett, és rongálás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt a Pécsi Rendőrkapitányság indított nyomozást."

 

FRISSÍTVE: a héten dönt az MLSZ

Sipos Jenő, a Magyar Labdarúgó-szövetség szóvivője megkeresésünkre hétfőn délután úgy nyilatkozott, a pécsi mérkőzésen történteket ezen a héten tárgyalja a Fegyelmi Bizottság. Hogy pontosan melyik nap, még nem tudni.

 

FRISSÍTVE: keddre halasztották

A PSN Zrt. arról adott tájékoztatást, hogy az esetleges óvás, illetve a balhézó szurkolókkal kapcsolatos lépések ügyében kedden határoznak.


Képünkön: itt még nagy volt a pécsi öröm, de a játékvezető már az asszisztenst nézi.

Palotás Péter - Fotó: pmfc.hu/Kurdi József