Országos utolsóból most ezüstérmes lett: a PTE-s Fazekas Milán nem adta fel

2020. augusztus 22. szombat 10:48

Országos utolsóból most ezüstérmes lett: a PTE-s Fazekas Milán nem adta fel

Az ötezer méteres távon másodikként ért célba Fazekas Milán a nemrég megrendezett 125. Atlétikai Magyar Bajnokságon. A Pécsi Tudományegyetemen (PTE) idén végzett futó szeretne továbblépni, célja, hogy bekerüljön a válogatottba. Sikerét a kitartásnak köszönheti, volt olyan edző, aki nézni sem bírta a mozgását, az első utánpótlás országos bajnoki versenyén pedig lekörözték.


A testnevelő végzettséggel is rendelkező, a PTE-n idén nyáron mentálhigiénés szakemberi diplomát szerző sportoló hosszú és nehéz utat járt be a mostani sikerig.

- Ironikusan fogalmazva tehetségem legfeljebb az volt, hogy tesiből évekig felmentett, vékony srác voltam. Ezt szó szerint lehet érteni, az általános iskolában hosszú ideig nem sportoltam a társaimmal - idézte fel.

 

 


Élete aztán gyökeresen megváltozott: katonának készült, ezért nekiállt rendszeresen futni, 18 éves korára pedig a sportág szerelmese lett. Aki ennyi idős korában kezdi el komolyan venni a mozgást, általában már nem ér el komolyabb sikereket. Fazekas Milán számára azonban - hatalmas kitartásának köszönhetően - idővel jöttek az eredmények.

- Volt olyan edző, aki inkább elfordította a fejét, ha futni látott, szerinte ugyanis teljesen rossz volt a mozgásom. A sport mellett az életem más területén is változtattam, huszonegy évesen újraérettségiztem, majd gépésztechnikusként jelentkeztem a pécsi egyetem testnevelő szakára - idézte fel.

Máig élénken él az emlékében az első U23-as országos bajnokságra, ahol utolsóként ért célba úgy, hogy le is körözték. Ezzel kapcsolatban munkatársunknak azt mondta, ez a kudarc nem „hatotta meg, nem adta fel". Már csak azért sem, mert voltak, akik támogatták, biztatták őt, mások mellett nagymamája és Zsolt László, az egyik, Pécsett alapított biztonságtechnikai cég vezetője.

Kilenc év megfeszített munkájának a napokban meglett az eddigi legnagyobb eredménye: a 125. Atlétikai Magyar Bajnokságon az 5000 méteres síkfutás versenyében másodikként ért célba a huszonhét éves sportoló.



Fazekas Milán, aki a Pécsi Sport Nonprofit (PSN) Zrt. csapatából eligazolva már a Kecskeméti Atlétika és Rugby Clubot (KARC) erősíti, rendkívül örül a sikernek, de nem éri be ennyivel. A célja, hogy magyar válogatott legyen, és az eddigiekből kiindulva ezért mindent meg fog tenni.

Palotás Péter