Győzelemmel rajtolt az NB I-ben a Pécs: PMFC - Haladás 1-0

2011. július 16. szombat 18:57

Győzelemmel rajtolt az NB I-ben a Pécs: PMFC - Haladás 1-0

A szombati meccset megelőzően 2007. május 26-án játszotta utolsó NB I-es mérkőzését a PMFC, a piros-feketék akkor a már biztos kieső Vác otthonában csak döntetlent értek el, ezzel pedig búcsúztak az élvonaltól. Több mint négy év után azonban ismét a legjobbak közt vitézkedhet a Pécs, Lantosék szombat este a Szombathelyi Haladás gárdáját fogadták a bajnokság első fordulójában. A rajt remekül sikerült, egy góllal nyert a Pécs.

A Tippmix-szel maximális egyetértésben (az oddsok alapján PMFC volt az esélyesebb), a lapunknak nyilatkozó pécsi drukkerek is hazai győzelmet vártak a találkozó előtt: a hét éve meccsre járó Varga Tamás például kétgólos, a csak Norbiként bemutatkozó fiatalember háromgólos diadalban reménykedett. Persze, voltak pesszimistábbak is, ők - bár bizakodtak - tartottak a szombati ellenféltől.

A KÉPRE KATTINTVA MEGTEKINTHETI A MÉRKŐZÉSEN KÉSZÜLT GALÉRIÁNKAT


Félelmük nem volt alaptalan, hiszen Aczél Zoltán irányítása alatt masszív csapat állt össze Szombathelyen. A tréner a mérkőzés előtt úgy nyilatkozott a Pécsi Újságnak, győzni jöttek városunkba. A tréner ígérete szerint a Haladás támadó szellemben fog fellépni, hiszen ez a játékstílus jellemzi őket.

Drága jegy, kevés hely

Több drukker is hangot adott nemtetszésének a magas jegyárak miatt (2200 forint az ülőhely), miközben a belépőkért álltak sorba - de az újságírók sem lehettek elégedettek, a sajtópáholyból ugyanis többük kiszorult.

A mérkőzés előtt egy órával még csak a szokásosnál több rendőrből lehetett következtetni, hogy NB I-es meccset rendeznek, a kezdésre azért nagyjából kétezer-ötszáz - háromezren összegyűltek a stadionban. 

Labdarúgó NB I., első forduló

PMFC - Szombathelyi Haladás 1-0 (0-0)

Újmecsekalja, 3000 néző
V.: Németh (Farkas, Butkai)

PMFC: Dibusz - Simonfalvi, Törtei, Lantos, Todorovics - Pintér, Regedei (Schultz, 60.), Scepanovics, Nagy O. - Wittrédi (Horváth, 74.), Bajzát (Andorka, 55.). Vezetőedző: Mészáros Ferenc
Csere: Holczer, Petrók, Marovics, Schultz, Nagy J., Andorka. 

Haladás: Rózsa - Schimmer, Nagy I., Guzmics, Tóth - Iszlai, Sluka, Nagy, Kovács (Sipos, 59., Rajos, 62.), Halmosi - Kenesei (Irhás, 76.). Vezetőedző: Aczél Zoltán
Csere: Mursits, Búrány, Rajos, Molnár, Irhás, Devecseri, Sipos.

Gólszerző: Horváth (80. p.)

Piros lap: Halmosi (56. p.)

Elkezdődött a mérkőzés.  

5. perc: A Haladás többet birtokolja a labdát, komoly helyzet egyik kapunál sem alakult ki. 

11. perc: Pécsi szabadrúgás után alakult ki kisebb zűrzavar, a szombathelyi kapus azonban magabiztosan védett. 

18. perc: Nagy I. Gábor lőtt a tizenhatos sarkáról, Dibusz a kapu fölé tolta a labdát.

25. perc: Kenesei végzett el szabadrúgást a kaputól 22 méterre, a jobb alsó felé tartó labdát Dibusz hárította. 

30. perc: Nagy Olivér szöglete után a kipattanót Pintér lőtte vissza a tizenhatoson belülre, Todorovics csak pár centivel maradt le.

32. perc: Halmosi bombázta kapura 25 méterről, a lövés azonban - ha nem is sokkal -, de elkerülte a pécsi kaput. 

41. perc: Nem sokon múlott a pécsi vezetés. Simonfalvi lövése már túljutott Rózsán, a kapu felé guruló labdát azonban kivágta az egyik védő. 

Az első félidőben hajtós meccset láthatott a nézősereg, mindkét csapat előtt adódott gólszerzési lehetőség. Teljesen nyílt volt a mérkőzés.

A szünetben megrohamozták a szurkolók a büféket, amelyek kínálata bőségesebb, mint az NB II-ben volt - többek közt csapolt sört is árulnak. Csinos hölgyek pedig főtt kukoricával kínálták a megéhezett szurkolókat a meccs közben is.   

49. perc: Halmosi lőtte középre a labdát a bal oldalról, a passzra azonban senki sem érkezett, így a játékszer elgurult a kapu előtt. 

51. perc: Nagy Olivér lőtt szabadrúgásból a tizenhatos sarkáról, a labda a felsőléc felett szállt el. 

56. perc: Halmosi lerántásért megkapta második sárgáját, így villant a piros, mehetett zuhanyozni a szombathelyi játékos.

Perceken múlt a kiállítás

Aczél Zoltán a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón elmondta: a kiállított Halmosi Péter cserelapját már megírták, így, ha fél perccel később szabálytalankodik, megúszta volna a piros lapot. 

65. perc: Kenesei 30 méteres szabadrúgása elkerülte a kaput. 

68. perc: Wittrédi gurította középre a labdát, Andorka ajtó-ablak helyzetben a kapu mellé lőtt. 

73. perc: Szombathelyi szöglet után Rajos pörgette kapura, Dibusz azonban a helyén volt. Nem sokkal ezután Kenesei bombázta fölé. 

78. perc: Sluka 15 méteres lövését óriási bravúrral hárította Dibusz. 

80. perc: Vezet a PMFC! Törtei beadására Horváth Zsolt érkezett, aki csukafejesből megszerezte a Pécs első NB I-es gólját. 1-0

90. perc: Ismét Dibusz, 12 méteres lövést fogott a hálóőr. 

Az első félidőben látottakhoz képest nem sokat változott a játék képe a második játékrész elején. Halmosi kiállítása után viszont eggyel magasabb sebességre kapcsolt a PMFC, de a helyzeteket nem tudta értékesíteni. Később a Haladási is magára talált, de gólt ők sem tudtak elérni. A jég a 80. percben tört meg, a csereként beállt Horváth Zsolt egy szép támadás végén szerezte meg a pécsiek gólját.

A forduló további eredményei

DVSC-Vasas 5-2
DVTK-ZTE 4-1
Újpest-Lombard 0-1

A szezon első mérkőzésén egy jó iramú, izgalmas találkozón gyűjtötte be a három pontot a PMFC, a pécsiek megérdemelték a meccs végi tapsot.

Mészáros Ferenc: - Nagyon jól játszó ellenféllel szemben győztünk, a Haladás pont- és átlövései életveszélyesek. Az első huszonöt percben nem találtuk a ritmust, a második játékrészben jól játszottunk.

Aczél Zoltán: - Gratulálok a Pécsnek, sajnálom a csapatomat. Az első félidőben kontroll alatt tartottuk a játékot, a kiállításig jól játszottunk. Amikor úgy tűnt, újra rendeződnek a soraink, a katasztrofális védekezésünk miatt gólt kaptunk.   

Képünk a szombati meccsen készült.  

Palotás P. - Fotó: Dittrich Éva