Gyerekúszás: hol, mikor, mennyiért?

2008. január 07. hétfő 21:26

Gyerekúszás: hol, mikor, mennyiért?
Mit sportoljon a gyerek? - szembesül előbb-utóbb a kérdéssel minden kisgyerekes szülő, amikor csemetéje mozgásigényét már nem elégíti a labdázás a kisszobában. A választás persze, főként három-négy-ötéves korban nem könnyű, hiszen ekkortájt még a szakavatott szem számára is csak föl-fölvillannak a tehetség sportágorientált morzsái.

Ám a szakemberek többsége abban egyetért, hogy akad egy sportág, „amiből semmiképpen nem lehet baj", amely jó alapot nyújthat sok más számára. És amelynek van egy hallatlanul praktikus szempontja. Abból ugyanis (az ide vágó klasszikus okosság szerint) valószínűleg még senkinek sem származott komoly baja, hogy nem tudott hátraszaltózni, tízből tízszer eredményesen kosárra dobni, vagy a pingpongütővel brillírozni - vízbefulladásról viszont sajnos túl sokszor szólnak a híradások... Azaz, a megoldás: először járjon úszni!

Pécsett ez idő tájt hét helyen várják a vízzel barátkozni szándékozó ovis korosztályt, az alábbiakban arra kerestük a választ, milyen szempontok szerint és hány éves korban érdemes a gyerekek számára úszótanfolyamot választani, milyen haszonnal kecsegtet az egyre népszerűsödő babaúszás, hol, milyen „extrákkal", és nem utolsó sorban mennyiért várják a beiratkozókat.

Az időrendi sorrendet választva a babaúszás kívánkozik az élre, amely a kicsik veleszületett „búvárösztönét" igyekszik kihasználni, és már két hónapos kortól a medencébe csábítja a babát-mamát. Vagy papát, a lényeg, hogy e foglalkozások mindig szülői jelenlétet igényelnek, és ahogy Győr Dóra gyermekúszás-oktató fogalmaz, nem az úszás megtanítását, hanem a vízzel való barátkozást, a kicsi vitálkapacitásának (tüdejének) fejlődését, mozgáskoordinációjának, a gyerek-szülő közti harmónia fejlesztését célozza. Senki se várja tehát, hogy az e korban vízbe „ugrasztott" csemete nagyobb eséllyel lesz úszóbajnok, mert ilyen összefüggést évek hosszú sora alatt sem mutattak ki a szakemberek. Abban viszont kétségtelen előnnyel kecsegtet a legföljebb kétéves korig kitolható babaúszás, mondja már Városi László úszóedző, hogy ha a gyerek később, négy éves kora kerül immár egy úszótanfolyamra, az első lépéseket, a vízhez szoktatást legtöbbször egyszerűen kihagyhatja, mert számára már természetesnek számít az új közeg, amellyel a többiek még csak ismerkednek.

Általános gyakorlat, hogy az úszótanfolyamok megkezdését épp az emlegetett 4 éves kor táján javasolják a szakemberek (több helyen a medencék mélységéhez szabott testmagasság is szempont lehet), erre a korra válnak - főképp szellemileg - éretté a kicsik arra, hogy az új mozgásformákat el tudják sajátítani, megértsék, mi is a vízben a feladat. A kisebb, négy év alatti korosztályoknál még a vízhez szoktatás, a játék, a merülés élmánye az elsődleges, igazi úszás, főként úszásnemek, a kar- és lábtempók oktatásáról jobbára az öt év fölöttieknél beszélhetünk.

Abban nincs különbség a pécsi tanfolyamok között, hogy mindenütt szakképzett oktatók keze közé kerül a gyerek, hiszen e területet szigorú szabályok is kötik, és arra a kérdésre is egyformán válaszolnak a szervezők, hogy mindenütt a gyerekek életkori sajátosságainak megfelelő, több szintre osztott csoportokban folyik az oktatás.

A különlegességek sorában említhetjük, hogy a „Tanárképző" uszodájában, az Ifjúság útján intergált képzést tartanak, azaz minden csoportban találunk „sajátos nevelési igényű" gyerekeket is. Itt ráadásul csoportonként nem is egy, hanem épp ezért olykor 8 edző van egyszerre a vízben - ugyanennyi gyerekkel. És bár a kurzusokat itt is általában nyolc alkalmas bontásokban hirdetik meg, Tóvári Ferenc egyetemi adjunktus szerint a „vízbiztos" jelző kiérdemléséig legalább egy tanévnyi gyakorlásra van mindenkinek szüksége.

A Bánkiban működő Delfin Úszóiskola a tanévet öt kurzusra bontja, és érdekességként mindegyik végén játékos házi vizsgával, ajándékkal színezi a pillanatnyi állapotfelmérést. A kurzusok itt is ismételhetőek, azaz messzemenően alkalmazkodnak a különféle fejlődési ütemű gyerekekhez.

A Hullámfürdőben (Búvárbébi) és az ANK-ban egyaránt a foglalkozások kiscsoportos jellegét hangsúlyozzák, utóbbi helyen az úszóklub edzői vezetik a foglalkozásokat, így az ügyesebb gyerekek útja egyenesen vezethet át később a versenysportba. Ők is foglalkoznak mozgássérült gyerekekkel (emlékezzünk csak a paralimpiai bajnok Pásztory Dóra sikereire), és Mátrai Judit klubelnök büszkén említi még a felújított uszodájuk különlegességeként a környezet- (továbbá bőr- és szem-) kímélő UV-lámpás csírátlanítási rendszerüket. A Hullám egyik előnyeként pedig azt hangsúlyozzák, hogy mivel házon belül ott a versenymedence is, a tanultakat alkalmasint (a kellő időben) rögtön a mély vízben is hasznosíthatják a nebulók.


Baba- és gyermekúszás Pécsett (helyszínek, árak)

ANK Sportuszoda
(Petrov Júlia + az ANK edzői)
Pécs, Apáczay Csere János körtér 1.  Tel.: 20/5194964.
Gyerekúszás: 4 éves kortól
Uszoda: 25x10 m, 110 cm
Tanfolyamdíj: 7000 Ft/16 alkalomtól

Delfin Úszóiskola
(Arató Zoltán, Városi László)
Pécs, Bánki Donát u. Ált. Isk. (Haladó csoport: Hullámfürdő)
Tel.: 30/381-6668, 20/552-8474
Gyerekúszás: 4 éves kortól
Tanmedence: 12x8 m
Tanfolyamdíj: 9400 Ft/16 alkalomtól

Hullámfürdő (Búvárbébi Úszóiskola)
(Vezető: Várnai Finta Katalin)
Pécs, Szendrey Júlia u. 7. Tel.: 72/311-699
Babaúszás: 2 hónapos kortól (szülővel)
Gyerekúszás. 4 éves kortól
Tanmedence: 12x6 m, 70-110 cm
Tanfolyamdíj: 8100 Ft/12 alkalomtól

Mint a hal Úszóiskola
(Komlai Viktor)
Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szki.
Pécs, Rét u. 10. Tel.: 70/779-1177
Babaúszás: 4 hónapostól 2 évesig (szülővel)
Gyerekúszás: 4-5 éves kortól
Tanmedence: 17x 6 m
Tanfolyamdíj: 8400 Ft/12 alkalomtól

PTE Sporttudományi Intézet (Tanárképző-uszoda)
(Tóvári Ferenc)
Pécs, Ifjúság u. 6. Tel.: 72/503-600 (4172 vagy 4195 mellék)
Gyerekúszás: 3,5 éves (100 cm testmagasság) kortól
Babaúszás (új!): 2 hónapos kortól (szülővel)
Tanmedence: 16x5 m, 80 cm
Tanfolyamdíj: 4000 Ft/8 alkalomtól

Városközponti Iskola Belvárosi Általános Iskolája
(Salamon László)
Pécs, Megye u. 15. Tel.: 72/532-662; 70/2444-747
Gyerekúszás: 4 éves (100 cm testmagasság) kortól
Tanmedence: 16x8 m, 70 cm
Tanfolyamdíj: 4000 Ft/8 alkalomtól

Wellness Villa
(Petrov Júlia)
Pécs, Nagyszkokói u. 4. Tel.: 72/510-409
Tanmedence: 7,2 x 3,7 m, 130 cm
Babaúszás: 3 hónapos (4 kg) kortól (szülővel)
Gyerekúszás: 4 éves kortól
Tanfolyamdíjak: 7400 Ft/10 alkalomtól

Sz. Zs. - Fotó: Dittrich Éva