Fél évszázada alapították a PMSC-t - Legendák meccselnek a szülinapi ünnepségen

2023. február 15. szerda 16:58

Fél évszázada alapították a PMSC-t - Legendák meccselnek a szülinapi ünnepségen

Öt évtizede, 1973. február 16-án született meg a baranyai megyeszékhely legeredményesebb futballcsapata, a Pécsi Munkás Sport Club (PMSC), illetve egy sok szakosztályos sportszervezet. Ami azóta megszűnt, elvileg még át is alakult, bár ez mondjuk úgy, erősen véleményes dolog, mert nagy tartozást hátrahagyva menekültek meg a labdarúgók a csődtől.

 

A korabeli irányelvek szerint is törekedtek arra az állami, meg a városi vezetők, hogy úgynevezett nagy egyesületek jöjjenek létre.

Ennek kapcsán merült fel, hogy érdemes lenne összevonni a baranyai megyeszékhelyen is az erőket úgy anyagi, mint személyi értelemben.

Az egyik legnagyobb klub akkoriban helyileg - a Pécsi VSK mellett - a Pécsi Dózsa volt.

De a belügyi alakulat irányítói már nem bírták a szocialista versenyfutást sem a konkurenciával.

Ekkor pattant ki a PMSC ötlete, név nélkül, még 1972 áprilisában. Az egyeztetések tehát már jóval korábban megkezdődtek, de a nagy bejelentésre 1973. február 16-án történt meg. Minderről, egy nappal később, egy szombati lapszámban a Dunántúli Napló is részletesen beszámolt az olvasóinak.


A Pécsi Dózsa, az Ércbányász SC, a Helyiipar, meg az Építők SK volt részese a sporttörténelmi pillanatnak. Mindez a Városi Tanács dísztermében zajlott le, a küldöttek részvételével.

Jöhet az FTC

A tervek szerint, a Pécsi MSC Öregfiúk Egyesület  május 13-án,a Ferencváros velük egykorú együttesét fogadná, egy gálamérkőzésen, az évforduló kapcsán. Mindezt Megyeri Károly, a csapat korábbi bajnoki ezüstérmese, Magyar Kupa-győztes középpályása árulta el. A tárgyalások már folyamatban vannak.

Az álláspontok szerint Pécs sportja a szűkebb lehetőségek miatt szétforgácsolódott. A létesítmények jobb kihasználtsága, a szakmai tapasztalatok központosítása tette szükségessé a lépést.

Összesen, a 21 szakosztályban 1800 sportolót fogadott be a piros-fekete zászló alá az új sportegyesület. Helyet kapott az asztalitenisz, az atlétika, a birkózás, a cselgáncs, a kajak-kenu, a kézilabda, a kerékpár, a kosárlabda, a labdarúgás, a lovassport, a motorsport, az öttusa, a sakk, a súlyemelés, a természetjárás, a teke, a torna, az úszás, a vívás, meg a vízilabda.

Mindez csupán húsz sportágat jelent, feltéve, hogy a kajak-kenut csak egynek vesszük, de ezek szerint korábban az kettőnek számított.

Egy városi legendát még életében, személyesen erősített meg dr. Bödő László, aki a kor sporttörténelmével sokat fogalakozott. Ezek szerint még vitatkoztak azon, mi legyen az új neve a tömörülésnek. Valaki felvetette, jó lenne a Pécsi Munkás SC is, mert olyan korábban is létezett, már 1919. április 2-i bejegyzéssel. Míg benn, a tárgyalóteremben folyt a tanácskozás, addig kinn egy lelkes futballszakember, egy intéző elkezdte kitölteni az átigazolási lapokat.

Mire a szünetben megkérdezték tőle, miért ez a sürgölődés? Erre visszakérdezett: hát nem PMSC az új nevünk? Akkor ezeket a focistákat egy helyen soha többé nem láthatjuk! Erre rábólintottak a sportvezetők. Ha az élet így hozta, legyenek hát ők az új PMSC! Meg is szavazták sebesen.


A végleges felbomlás időszakában, 1995 augusztusának elején, a Pécsi Mecsek Futball Club már új néven indult a hazai NB I-ben. A PMFC tehát magát jogfolytonosnak tartotta abban az időszakban. De a cégbíróságon új bejegyzést intéztek el maguknak, ami anyagilag is tiszta lapot eredményezett számukra. Ma ez, ebben a formában nem lenne elképzelhető, ám ezt most ne feszegessük!

 

Pucz Péter