Zárva a pécsi villamos, önkénteseket keresnek a folytatáshoz, hogy csak átmeneti legyen a szünet

2016. szeptember 12. hétfő 15:29

Zárva a pécsi villamos, önkénteseket keresnek a folytatáshoz, hogy csak átmeneti legyen a szünet

Hetek óta nem nyitották ki a Ferencesek utcájában pihenő villamoskocsit. Sokan attól tartanak, a nemrég még kávézónak és kiállításoknak is helyt adó jármű az enyészeté lesz. Mint megtudtuk, szerencsére erről szó sincs, csak átmeneti gondok léptek fel, az üzemeltető önkéntes segítőket keres.

Októberben lesz a harmadik évfordulója annak, hogy újra villamossal büszkélkedhet városunk. A Ferencesek utcájában lévő jármű utasokat ugyan nem szállít, de sárga színével és az itt rendezett kiállítással, kávézóval Pécs színfoltja, érdekes helyszíne lett. Mostanában azonban az érdeklődőket zárt ajtók várják, a kiírás szerint „technikai okok" miatt.

Mivel szerkesztőségünkhöz olyan szóbeszédek is eljutottak, hogy a villamos még sokáig nem nyit ki, utánajártunk, valóban ilyen rossz-e a helyzet.

- Szó sincs arról, hogy végleg bezárna a villamos - adott megnyugtató választ kérdésünkre Pétersz András, a Pécs és Térsége Közösségi Közlekedéséért Egyesület (PTKE) programszervezője. - A járművet önkéntesek működtetik, akiknek az utóbbi időben - elsősorban a munkájuk miatt - kevesebb idejük jutott erre a feladatra. Hamarosan azonban újra látogatható lesz a jármű, amelynek a helyben maradását a pécsi önkormányzat is támogatja - tette hozzá.

Ennek érdekében egyrészt újraszervezik a munkamegosztást, másrészt új segítőket is keresnek, az erről szóló felhívást a villamosra is kifüggesztették.

A centenáriumra érkezett

Városunkban 1913-ban indult meg a villamos közlekedés, a gépek egészen 1960-ig csilingeltek. A Ferencesek utcájában lévő jármű a százéves évforduló tiszteletére érkezett. Sajnos olyan gépet, amilyen Pécsett is futott, nem sikerült szerezni, de a Budapestről hozzánk szállított, 1911-ben gyártott kocsi nagyban hasonlít az „igazi" pécsi villamosra.

A tervek szerint a jövőben továbbra is elsősorban kiállítótérként funkcionál majd a jármű.

- Három hónapig egy kávézó is működött itt, ám a fő hangsúly inkább a kiállításokon és a közlekedéshez kapcsolódó rendezvényeken van. Nemrég például egy Ikarus 256-os autóbusz érkezett a villamos mellé, ezt a típust ugyanis kivonták a menetrendszerinti helyközi forgalomból.

E mellett, ahogy az elmúlt években is tették, várják az iskolás osztályok jelentkezését a [email protected] e-mail címen, akiknek játékos formában mutatják be egy rendkívüli tanóra keretében a villamost, illetve a közlekedés múltját, jelenét. 

Palotás P. - Fotó: Dittrich Éva