WildHorse: "Nem lesz kénsavas technológia a pécsi uránbányában"

2012. július 23. hétfő 11:07

"Bármitől tartani, bármiért lelkesedni, esetleg bármi ellen tiltakozni - korai" - írja a WildHorse Energy Hungary Kft. sajtóközleményében, a mecseki uránbányászat újraindítása kapcsán.

"SAJTÓKÖZLEMÉNY

Nem lesz kénsavas technológia a pécsi uránbányában

Nem fognak kénsavas kioldást (ISL) alkalmazni a tervezett pécsi uránbányában, alaptalanok az emiatti félelmek. Az eljárás ebben a szektorban műszakilag nem is lenne kivitelezhető. Az uránbányászat tervezett újraindításával kapcsolatban nyilvánosságot kapott félreértések tisztázására a Wildhorse Energy több nyilvános fórum meghirdetésével rövid időn belül tájékoztató kampányt indít Pécsett és a városkörnyéken.

Az elmúlt időszak fontos tapasztalata, hogy a megfogalmazódó ellenérvek többsége egész egyszerűen a hiányos vagy pontatlan információkból fakad. A konkrét tények tükrében a civil mozgalmak által hangoztatott félelmek jórészt alaptalanok. Ilyen például a kénsav kérdése is. A geológiai információk birtokában már most biztosan tudható, hogy a mecseki érctelepek nem alkalmasak a kénsavas kioldással való bányászatra. Ehhez ugyanis túl mélyen vannak, de magának az ércnek a szerkezete sem tenné ezt lehetővé. Így teljesen biztos, hogy a tervezett bányában valamilyen más eljárást kell alkalmazni majd.

A Wildhorse az ehhez hasonló félreértések eloszlatására tájékoztató kampányt indít. Célja, hogy minden érintett és érdeklődő megismerkedhessen a cég terveivel, a lehetséges technológiákkal és ez egyéb információkkal. Részletes tájékoztató anyagokkal látják el a helybelieket, akik nyilvános fórumokon is választ kaphatnak  kérdéseikre. A következő hónapokban három lakossági fórumot is tart a társaság, amelyekre meghívja az érintett civileket és újságírókat is.

A mecseki uránérc projekt ellenében július közepén zászlót bontott civil akciók hangulatkeltésére a Wildhorse Energy egyelőre nem kíván reagálni. A mecseki uránbányászat újraindításának ügye jelenleg előkészítési szakaszban van. Ez év végére várható, hogy az addig lezáruló kutatási eredmények és hatástanulmányok birtokában konkrét tervekkel állnak majd elő a szakemberek. Bármitől tartani, bármiért lelkesedni, esetleg bármi ellen tiltakozni - korai."

EQM