Vetélytársat kapott a pécsi óriáskerék: vurstli is épül, dodzsemmel, miegymással

2020. október 20. kedd 13:16

Vetélytársat kapott a pécsi óriáskerék: vurstli is épül, dodzsemmel, miegymással

EVF! Tíz évvel az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) rendezvénysorozata után, a baranyai megyeszékhely lett Európa Vurstli Fővárosa (EVF). Legalábbis erre utal, hogy a hatalmas óriáskerék szomszédságában, a megyei rendőrkapitányság épülete mellé megérkezett egy vándortársulat.  

 

Meg is indították az új „honfoglalást", vagyis kicsomagolás kezdődött, aztán a szerelés, majd indulhat a móka. Szédülhet a nép rendesen, mire megérti, hogy a belvárostól alig pár száz méterre beköszönt a búcsúk hangulata. 


Évtizednél régebben beépítetlen telekre érkeztek meg a mutatványosok. Végre valami hasznot is hozhat a terület, még mielőtt ott valami komolyabb dolog is elkészülne. Igaz, legutóbb egy tábla hirdette, hogy a placcot meg lehet vásárolni, de addig sem állhat meg az élet.

Egyelőre még kissé rendezetlen a szekértábor, de remélhetőleg rohamosan megváltozik a kép. Kibontakozik egy mobil szórakoztató központ, annak minden áldásával.

Dízelmotor

Egy hatalmas, piros téglatest is megérkezett egy szállítójárművön a helyszínre. Kisebb szemrevételezéssel be lehetett azonosítani, egy gázolajüzemű áramfejlesztőről van szó. Ami az egész egység működtetéséhez nélkülözhetetlen. Jó eséllyel teljes üzemidőben pörögni fog a motor, Ami még a legkorszerűbb eszközök esetén is füstöt bocsát ki. Miközben a légszennyezettség csökkentésére elektromos buszok járnak a városban, az „egyensúly" fenntartása érdekében nélkülözhetetlen egy ilyen erőforrás.

Természetesen, az ilyen mulatság létjogosultságát senkinek sincsen joga megkérdőjelezni, de a helyszín azért kicsit furcsa. A szomszédságban egy, az EKF kapcsán felújított tér, mellette az egyetem épületei, átellenben egy középiskola.

Kissé közelebb lopakodva sikerült megállapítani, egy dodzsem mindenképpen felépül a 48-as tér tőszomszédságában. Úgy kellett ez oda, mint tükörpontynak a tüdőszűrő állomás mozgó változata, ami a községekben teljesített szolgálatot korábban.

Remélhetőleg, azért az október 23-ra tervezett forradalmi megemlékezések nem mosódnak össze a villanykocsik zajával és az ilyen helyszíneken megszokott tuc-tuc zenével, ne adj' Isten lakodalmas rockkal.

De legalább a rend garantáltnak tűnik. Hiszen a megyei rendőrkapitányság ablakaiból remekül lehet követni az események menetét. A renitenskedés kizárt, rend, fegyelem fog uralkodni. Egyszerre tehát két látványossággal bővül Pécsett a Zsolnay Kulturális Negyedhez közeli rész Az óriáskerék vetélytársat kapott.

Az üggyel kapcsolat a kérdéseinket eljuttattuk Pécs Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalába, a sajtóügyekért felelős elektronikus levelezési címre. Amint válasz érkezik tőlük, közöljük.


Pucz Péter - Fotó: Dittrich Éva