Vasánap ismét Mohács lesz a világ közepe, százezer látogatót várnak a busójárásra

2020. február 22. szombat 17:10

Vasánap ismét Mohács lesz a világ közepe, százezer látogatót várnak a busójárásra

A télűző népszokás 1783 óta íródó történetében akár látogatócsúcs is születhet vasárnap, a busójárás híre messziről is csábítja a vendégeket.  


Ha kedvező az időjárás, mindig jóval többen látogatnak el a mohácsi busójárásra, mint amikor röpködnek a mínuszok vagy szakad a hó: az ezzel kapcsolatos előjelek idén nagyon kedvezőek, az esemény csúcspontjára, vasárnapra ugyan néha kissé felhős időre lehet számítani, komolyabb esőre azonban szerencsére nem, s legalább tíz fokos csúcshőmérséklet ígérkezik.

S Hogy ez valóban így is legyen, arról a busók is igyekeznek gondoskodni, kisfarsang napja óta kolompolástól, kerepeléstől hangos a város.

Bár a kulisszák mögött még ezekben a napokban is nagyon sokan és sokat dolgoznak, az előkészületek gyakorlatilag befejeződtek, állnak a szabadtéri színpadok, az árusok, a fellépők jó része már a városban van, az étel-italkészletek feltöltve várják a vendégeket.

Nemcsak az ország minden szegletéből, minden kontinensről is érkeznek látogatók Mohácsra, a télűző népszokás híre nagyon messziről is csábítja a vendégeket - akár százezren is érkezhetnek.

Az autósokat már a Mohács határában, a bevezető utak mentén felállított információs pontokon igyekeznek segíteni az eligazodásban.

A busójárás napjai alatt a teljes városmagot lezárják az autósok előtt, a főbb helyszínek egyikét sem lehet kocsival megközelíteni, de a tágabb értelemben vett belvárosban sem lesz érdemes megállással próbálkozni.


A parkolási gondok enyhítésére az autósok kijelölt parkolóhelyeket vehetnek igénybe vasárnap a vásártéren és a székgyárnál.

Ezeken a helyeken - idén először - fizetni kell, a parkolási díj - egész napra - gépjárművenként ezer forint. Ezért az összegért az ott megállókat ingyenes különjáratokkal szállítják be a városba, a buszok 11.00 és 20.00 óra között járnak fél óránként.

Pécsről Mohácsra vonattal is el lehet jutni, a hétvégén egyes szerelvényekkel átszállás nélkül is.

Az autóbuszok sűrűbben járnak: vasárnap reggeltől késő estig gyakorlatilag óránként közlekednek, a menetidő jellemzően egy óra. Budapest és Mohács között szombaton és vasárnap is sz eredeti menetrendtől eltérve plusz járatokat is indít a Volán. (A részletekről a társaságok honlapján lehet tájékozódni.)

Szombaton is késő estig kínáltak programokat a szervezők a városba érkezőknek, a főtéren és Deák téren felállított színpadokon és az egyéb helyszíneken egyaránt.

A busójárás tetőpontján, vasárnap, annyiféle programból lehet majd választani, hogy most csupán ízelítőt adunk a kínálatból: délelőtt 10 órától a Kolompos busócsoport tagjaival találkozhatunk a Szerb templom udvarában, ahol a színpadon zenekarok, táncosok, busócsoportok bemutatóit is láthatjuk.

 

A Széchenyi téren fél tizenegytől Sokac táncház kezdődik Darazsacz István vezetésével. Délután fél egytől a Sokac-révben tánccsoportok, dudások és busók bemutatói, majd a busók csónakos átkelése a Dunán következik a programbanA nap egyik fénypontja, a busócsoportok felvonulása délután kettőkor indul, közben a Széchényi téren Menyhárt Éva sokac népdalokat énekel.

A busóavatás után kezdetét veszi az estig tartó szabad farsangolás és mulatság a belvárosban. A Széchényi tér közepén felállított máglyát fél hatkor gyújtják meg a busók.

A rendezvények teljes sora megtekinthető a Pécsi Újság.hu-n és a Mohácsi Újság.hu-n.

Képünkön: busók készülődnek egy családi ház pajtájának padlásán a mohácsi busójárás első napján.

M. B. - Fotó: MTI/Sóki Tamás