Változtatni tilos: évekig nem lehet építkezni a Mecsekoldal bizonyos részein

2017. augusztus 16. szerda 14:07

Változtatni tilos: évekig nem lehet építkezni a Mecsekoldal bizonyos részein

Az önkormányzat nemrég úgy döntött, hogy a városkép védelme érdekében a megnövekedett társasház-építések és a növekvő gépjárműforgalom miatt változtatási tilalmat vezet be a belváros feletti Mecsekoldal bizonyos területein. Az intézkedés értelmében egyebek mellett tilos lesz új épületet felhúzni és elbontani, valamint értéknövelő módosítást végrehajtani.  

Szécsi Zsolt főépítész szerint a változtatási tilalom bevezetésére azért volt szükség, mert a helyi szabályozás sok éve tartó dilemmája, hogy miként lehetne mérsékelni a Mecsekoldal beépítésének intenzitását. Az egyik ilyen „érzékeny" helyszín a Magaslati út - Surányi út - Angster József u. menti, jellemzően társasházas és családi házas, vegyes beépítésű terület.

A főépítész szerint a jelenlegi szabályozási előírások szerint az ott található kisvárosias lakózónában lévő építési telkeken legfeljebb négy lakás építhető.

- Vannak azonban olyan összefüggő területegységek ezen társasházas besorolású területeken belül, amelyeket inkább egy- vagy kétlakásos, nagy alapterületű családi házak jellemeznek. Ezeknek a tömböknek az átalakulása társasházas övezetté - amelyet egyébként a hatályos Pécsi Építési Szabályzat (PÉSZ) lehetővé tesz - azonban számos szakmai kérdést vet fel, amelyeket településtervezési eszközökkel kell megoldani - fogalmazott Szécsi Zsolt, hozzátéve, hogy a szabályozási eszközök elfogadásáig fontos, hogy az érintett területen ne történjenek visszafordíthatatlan folyamatok.

A változtatási tilalom lényege, hogy a vonatkozó területen telket alakítani, új építmény létesíteni, meglévő építmény átalakítani, bővíteni, valamint elbontani, illetve más, építésügyi hatósági engedélyhez nem kötött értéknövelő változtatást végrehajtani tilos.

A városvezetés döntése a Hunyadi út - Surányi út - Vilmos utca - Antónia utca - Kaposvári út által határolt részre vonatkozik, ez jellemzően társasházas és családi házas, vegyes beépítésű terület. A főépítész szerint az ide érvényes, 7,5 méteres építménymagasság 3 épületszint kialakítását teszi lehetővé. Ugyanakkor a négylakásos beépítések olyan gépjárműforgalmat generálnak, amelyet a keskeny, meredek lakó- és gyűjtőutak nehezen vezetnek el, ezért is van szükség az ideiglenes tilalom bevezetésére, amit a PÉSZ módosítása révén léptetnek életbe.

Képünk illusztráció.

 

H. L. B.