Változik a menetrend Baranyában, eggyel kevesebb IC jár majd Pécs és Budapest között

2021. november 22. hétfő 12:06

Változik a menetrend Baranyában, eggyel kevesebb IC jár majd Pécs és Budapest között

A menetrend szokásos decemberi átírása a Baranyát érintő vasútvonalak esetében is változásokat hoz. A MÁV arról tájékoztatta lapunkat, hogy december 12-től nem közlekedik a Tubes InterCity (IC), amely eddig lényegében plusz vonatnak számított. Az eddigi egy helyett négy vonatpár lesz a Dombóvár és Komló közötti szakaszon, méghozzá úgy, hogy csatlakoznak a fővárosi járatokhoz. Pécs és Szentlőrinc között bővül a járatok száma.


A rendszeresen vonattal közlekedők számára a december közepe minden évben fontos, talán izgalmasnak is nevezhető időszak, ekkortól változik ugyanis a menetrend. Nézzük, idén hogyan nyúltak bele a vasúttársaságnál - már ami a baranyai vonalakat illeti!

Az IC-vonatok Pécsről pár perccel korábban indulnak majd december 12-től, és ennek megfelelően érkeznek a Keleti pályaudvarra, Budapestről pedig a mostanihoz viszonyítva nyolc perccel később kezdik meg útjukat a szerelvények. Az InterCity-járatok menetideje 2 óra 49 perc lesz, Kelenföldre 2 és fél óra alatt érnek el.

A Magyar Államvasutak (MÁV) Zrt. Kommunikációs Igazgatóságtól megtudtuk, a változások miatt javul a menetrendszerűség, pontosabbak lesznek a járatok, és a megnövelt pécsi átszállási idők biztosítják majd a csatlakozást. Kérdésünkre közölték, Magyarbóly, illetve Villány felől a budapesti IC-kre 12 perces, a fővárosból érkező InterCity-vonatokra 8 perces csatlakozás lesz Dél-Baranya irányába.

Maradva a Pécs-Budapest vonalon, a többlet vonatként járó Tubes IC-t csak hosszabb menetidővel lehetett volna közlekedtetni a Somogy IC-vel, amely így már nem lenne vonzó az utasok számára. Ezt figyelembe véve úgy döntöttek, december közepétől nem közlekedik többé a Tubes.

Kedvező változás, hogy az esti órákban új személyvonatokat indítanak Pécs és Szentlőrinc között. Az októberben bevezetett ideiglenes menetrend módosítása után a Barcs-Szentlőrinc személyvonatok ismét a baranyai megyeszékhelyig közlekednek. Utóbbit az utasok közül sokan kérték, szavukat meghallották a döntéshozók.

A megyét érintő fontos változás még, hogy az eddigi egy helyett Komló és Dombóvár között négy pár személyvonat közlekedik majd, amelyek csatlakozást biztosítanak a budapesti InterCity-kről és a fővárosba közlekedő IC-járatokra.

Az új menetrend már elérhető a www.elvira.hu oldalon.

Palotás Péter