Utánajártunk: miért is nincs állandó állatorvosi ügyelet egész Baranyában?

2021. augusztus 25. szerda 16:15

Utánajártunk: miért is nincs állandó állatorvosi ügyelet egész Baranyában?

Rendszeresen panaszkodnak állattartók, hogy éjszaka vagy éppen hétvégén nemhogy Pécsett, de egész Baranyában nem találnak ügyeletes állatorvost. Aki ilyen szolgáltatást akar igénybe venni az említett időszakokban, egészen Dunaföldvárig kell autóznia. A problémával kapcsolatban a kamara úgy tájékoztatta lapunkat, hogy az állatorvosi szolgáltatói ügyelet önkéntes és piaci alapon szerveződik. Így tehát hiába van rá igény Baranyában, úgy tűnik, senkinek sem éri meg éjszaka vagy hétvégén ellátni a feladatot.


Egészen 2012 szeptemberéig meg kellett szervezni az állatorvosi szolgáltatói ügyeletet, a szakemberek számára pedig kötelező volt az ebben való részvétel. A finanszírozás azonban elmaradt. Gyakran előfordult, hogy az ügyeleti szolgálatot egész hétvégén, ünnepnapon senki, esetleg csak egy vagy két állattartó vette igénybe. Az állatorvos azonban ekkor is készenlétben állt - lényegében ingyen.

- Korábban indokolatlanul megkülönböztető volt és súlyosan sértette a szolgáltató állatorvosok érdekeit, hogy a köz javára olyan szolgáltatást kellett nyújtaniuk a saját költségükön, a szabadidejükben, amelyet számukra senki semmilyen formában nem ellentételezett - nyilatkozta Dr. Gönczi Gábor, a Magyar Állatorvosi Kamara (MÁOK) elnöke. - Ha éppen akadt is a szolgáltatást igénybe vevő személy, az állattartó esetleg megfizethette az ügyeletben részére elvégzett konkrét állatorvosi munkát, de magát az egész napos készenlétet nem - tette hozzá.

A tarthatatlan helyzet miatt a kétezres évek elején még per is indult az illetékes minisztérium ellen, majd 2012-től az új vonatkozó törvény már nem teszi kötelezővé az állatorvosi szolgáltatói ügyelet megszervezését, illetve annak ellátását sem. Attól kezdve tehát egy önkéntesen vállalt többletszolgáltatásról van szó.

- Az állatorvosi szolgáltatói ügyelet piaci alapon szerveződik. Azokon a területeken és állatorvosi szakágakban, ahol erre tényleges, folyamatos és fizetőképes igény mutatkozik, ott az állatorvosi praxisok megszervezik a szolgáltatói ügyeletet, és az működik is. Kamaránk a tagjaink által befizetett tagdíjakból működik, semmilyen formában nem képes magára vállalni a központi szolgáltatói állatorvosi ügyelet pénzügyi finanszírozását - fogalmazott Dr. Gönczi Gábor.

Leszögezte, a MÁOK mindaddig semmiképpen sem kezdeményezi, sőt ellenzi központi országos, kötelező jellegű szolgáltatói állatorvosi ügyelet megszervezését és működtetését, ameddig annak finanszírozása nem megoldott. A kamara ugyanakkor készen áll a döntéshozókkal érdemi egyeztetésre egy országosan egységes szolgáltató állatorvosi ügyelet vonatkozásában.


Képünk illusztráció. 

Palotás P. - Fotó: pixabay.com