Üresen áll az egykori húsüzem, egyelőre kérdéses a hatalmas épületegyüttes sorsa

2018. július 30. hétfő 11:14

Üresen áll az egykori húsüzem, egyelőre kérdéses a hatalmas épületegyüttes sorsa

Naponta három és félezer sertést vágnak le a tavaly felavatott mohácsi húsüzemben. A vágóhíd megnyitásával párhuzamosan a Bonafarm Zrt. bezárta a pécsi egységet, a hatalmas épületegyüttes napjainkban üresen áll. Sorsáról még nem döntöttek a társaságnál.

Több mint hétszázan dolgoznak a 2017-ben, zöldmezős beruházás keretében átadott mohácsi vágóhídon. A Bonafarm Csoporthoz tartozó, Európa egyik legmodernebb üzemében az egy műszakos kapacitást teljesen kihasználják, ez azt jelenti, hogy egy nap 3500 sertést dolgoznak fel.

A nagyjából húszmilliárd forintból épült új egység átadásával párhuzamosan a pécsi vágóhídra gyakorlatilag lakat került, az egykor ott dolgozók egy része napjainkban már a Duna-parti városban lévő üzemben vállal munkát. A cégnél érdeklődésünkre írásban azt közölték, hogy számukra - amennyiben igénylik - biztosítják az utaztatást.

Mint megtudtuk, Pécsett már egyáltalán nem folyik termelés, csak a Tüskésréti úton található, raktározásra szolgáló hűtőház üzemel, ahol húsz munkavállaló dolgozik. A tervek szerint ezt a tevékenységet nem költöztetik el, ha csak nem jön közbe valami váratlan esemény, hosszú távon is városunkban marad az egység.

Mivel a Siklósi úti komplexum hosszú idő óta üresen áll, a városban elterjedt az a szóbeszéd, hogy hamarosan az egykori tejüzem sorsára jut az épületegyüttes, azaz lebontják. Kérdésünkre a Bonafarm azt a tájékoztatást adta, hogy „az épületek jövőjével kapcsolatosan még nem született végső döntés". Hogy mikor várható a határozat erről, nem közölték munkatársunkkal.

Mindenesetre annyi bizonyos, hogy a vállalatcsoport jól felfogott érdeke, hogy mihamarabb túladjon vagy funkciót találjon az építményeknek, hiszen termelés nélkül is jelentős költséget jelent számukra az őrzés, az állagmegóvás, illetve a közterhet is fizetniük kell.

Palotás Péter - Fotó: Dittrich Éva