Újra villamos nélkül marad Pécs, elszállítják a Ferencesek utcájából a sárga járművet

2022. november 08. kedd 11:38

Frissítve: 2022. november 08. kedd 11:44

Újra villamos nélkül marad Pécs, elszállítják a Ferencesek utcájából a sárga járművet

Negyvenhét éven keresztül a pécsi közlekedés és a városkép szerves részét képezték a villamosok. Ezen időszaknak állít emléket a Ferencesek utcájában kiállított közlekedési eszköz - sajnos már nem sokáig. Hamarosan elszállítják ugyanis Budapestre, a kiállítás értékesebb elemeit pedig elárverezik. A jármű a mostani helyén nem maradhatott a közművek miatt, a városon belüli átköltöztetéséről szóló egyeztetések viszont nem jártak sikerrel. Barkóczi Csaba, a Fidesz városházi képviselője kedden délelőtt tartott sajtótájékoztatóján arra szólította fel Pécs polgármesterét, vásárolja meg az önkormányzat a villamost.


A helyiek és a városba látogató vendégek egyik kedvenc látványossága lett az elmúlt csaknem egy évtized alatt a Ferencesek utcájában, a templom közelében álló villamos.

Pécsett 1913-ban indult meg a helyi kötöttpályás közlekedés, a gépek egészen 1960-ig csilingeltek. Az 1911-ben gyártott sárga jármű - amely soha nem közlekedett a baranyai megyeszékhelyen - a százéves évforduló tiszteletére érkezett Budapestről 2013-ban.



A járműben a Pécs és Térsége Közösségi Közlekedéséért Egyesület (PTKE) kávézót működtetett, valamint kiállításokat és rendezvényeket szervezett. Az egykori közlekedési eszköz tulajdonosa ugyanakkor a Magyar Villamosvasút-történeti Egyesület (MaViTE) maradt.

Az elmúlt években sokasodtak a gondok, a közművek kiváltása csak több millió forintos beruházással valósulhatott volna meg, ám erre nem találtak forrást. Úgy tudjuk, a pécsi önkormányzat abban az esetben nyújtott volna pénzügyi támogatást, ha a város tulajdonába kerül a villamos, azonban ebbe a tulajdonos nem egyezett bele. Új helyszínként felmerült a Balokány-liget, de sajnos ezzel kapcsolatban sikertelenül záródtak az egyeztetések.

Így hát nem maradt más választás, a villamos visszaköltözik Budapestre, a PTKE pedig megszűnik.


A kiállítás értékesebb darabjait november 12-én (szombaton) elárverezik a helyszínen, később pedig az online felületen értékesítik a megmaradt tárgyakat. A pécsi egyesület tájékoztatása szerint megvásárolható a projektoruk, a járműmodelljeik és még a klímaberendezésük is.

Barkóczi Csaba, a Fidesz városházi képviselője kedden délelőtt tartott sajtótájékoztatóján arra szólította fel Pécs polgármesterét, vásárolja meg az önkormányzat a villamost.

Úgy fogalmazott, ha már nem a jelenlegi pécsi közlekedést nem tudja megszervezni a város, legalább a múlt emlékétől, a város jelképétől ne fosszák meg a helybelieket és az ide látogatókat.

Pontos összeget nem mondott arra a kérdésre válaszolva, hogy mekkora kiadást jelentene az adásvétel a városnak, azonban szerinte ez annak az összegnek a töredéke lenne annak, amennyit jutalmak kifizetésére fordítanak.

Palotás P.