Újra menő lesz a TV-torony és a Misina-tető: jégpálya és díszvilágítás a tervek között

2016. április 20. szerda 09:07

Újra menő lesz a TV-torony és a Misina-tető: jégpálya és díszvilágítás a tervek között

A jelenlegi lehangoló állapot helyett újra a város büszkeségévé tennék a Misina-tetőt, az önkormányzat 500 millió forintból hajtana végre jelentős fejlesztéseket. Többek közt jégpályát alakítanának ki a volt étterem tetején, díszvilágítást kapna a TV-torony és a kilátót is korszerűsítenék. 

Immár évek óta tervben van a Misina-tető rendbetétele, de ha minden jól megy, rövidesen végre komoly előrelépés történhet az ügyben. Az önkormányzatnál már elkészültek azok a tervek, amelyekkel mintegy 500 millió forintos pályázati támogatáshoz juthat a város. Ha nyernek, idén ősszel indul a munka, amely 2017 tavaszán fejeződne be.

A tervek igen nagyívűek: az elképzelések közt szerepel, hogy az egykori Misina Étterem tetejére jégpályát építenek (ezt egyébként már három éve megálmodták, ahogy arról korábban beszámoltunk), nyáron pedig kávézó és minigolf pálya működne ugyanott. E mellett játszótereket alakítanának ki (gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt), illetve LED-es díszvilágítást kapna a TV-torony, amelynek a kilátó részét is felújítanák.

Így fest az épület és a torony látványterve:


Csizi Péter országgyűlési képviselő megkeresésünkre azt közölte, az épület gazdáival már felvették a kapcsolatot, hogy mielőbb hozzáférhessenek a forrásokhoz, és a fejlesztés mihamarabb megvalósulhasson.

A téli forgalom miatt fontos a jégpálya

A szakemberek számítása szerint a Misina-tető felújítása csak abban az esetben éri meg, ha az épületek a téli időszakban is kihasználtak. Ennek érdekében szükséges a koripálya kialakítása, ellenkező esetben a hideg időszakban érkező kevesebb látogató nem tudná eltartani az éttermet, így rövid időn belül ismét lepusztulna a terület.

A politikus szerint a torony, illetve a Misina-tető rendbetétele azért is fontos, mert a város egyik jelképéről beszélünk, amelyet sok turista keres fel.

- Pécs világítótornyáról, iránytűjéről van szó, hiszen a TV-torony az a pécsi építmény, amely a legmesszebbről látszik. Nem engedhetjük, meg, hogy környezete méltatlan legyen az attrakció súlyához, ezért kértem polgármester urat, hogy találjunk forrást fejlesztésére, a torony kivilágítására - fogalmazott.

Az egykori Misina Étterem tulajdonosa egyébként hajlik arra, hogy eladja az ingatlant, amelynek megvételére lehetőség nyílik a pályázat keretében. Ha azonban az összeg magasabb, mint a támogatás keretében megengedett 10 millió forint, a Modern Városok programból is lehívható támogatás. Azaz Pécsnek a jelentős beruházás gyakorlatilag egy fillérjébe sem kerülne.


Képünkön: nem kétséges, hogy az épületre ráfér a felújítás.

Palotás P. - Fotó: Kálmándy Ferenc