Újra csilingel a villamos, ismét várják az érdeklődőket a Ferencesek utcájában

2018. június 23. szombat 16:06

Újra csilingel a villamos, ismét várják az érdeklődőket a Ferencesek utcájában

Bár nem mozdul el a helyéről, mégis új erőre kap a belvárosi villamos. A sárga kocsiban kiállítással és programokkal várják a látogatókat, egy pályázat révén pedig hamarosan fejlesztéseket is végrehajthat az üzemeltető egyesület.

Hosszú ideig „technikai okok" miatt zárva tartott a Ferencesek utcájában 2013-ban kiállított villamos. A problémát az okozta, hogy a kocsit üzemeltető egyesület önkénteseinek - miután munkát találtak - már nem jutott idejük a látogatók fogadására.

Jó hír, hogy a manapság már Pécs látványosságai közé tartozó, 1911-ben gyártott, egykor Budapesten közlekedő jármű újra megtelt élettel.

- Az elmúlt időszakban havonta egyszer-kétszer kinyitottunk, a terveink szerint a közeljövőben pedig már heti rendszerességgel várjuk a vendégeket - nyilatkozta munkatársunknak Roflics Gergő, a Pécs és Térsége Közösségi Közlekedéséért Egyesület (PTKE) alelnöke.

Hobbi villamosvezető

Roflics Gergő két évet dolgozott főállásban villamosvezetőként Budapesten. Manapság úgynevezett besegítői szerződés köti a közlekedési céghez, így egyfajta tartalékosként időközönként pótolja a munkából kiesett alkalmazottakat. E mellett a nosztalgiajáratokon is feltűnik a fővárosban, mint kalauz. Úgy fogalmazott, számára ezek nem csak munkák, hobbik is.

A programokat úgy alakították ki, hogy azok a gyerekek és a felnőttek számára is érdekesek legyenek: a kisebbeket játékokkal, a nagyobbakat pedig kiállítással várják. Természetesen mindkettő tematikája elsősorban a villamosok és a közlekedés.

Az egyesület óvodás és iskolás csoportokat is fogad, de jellemző, hogy az arra sétálók „betévednek" a járműbe. Éppen ezért fontos, hogy ők ne egy bezárt villamost találjanak.

- Mostanra sikerült megtalálni a forrásokat ahhoz, hogy a látogatókat fogadók némi hozzájárulást kapjanak a munkájukért cserébe. Egy nyertes pályázat révén a közeljövőben egy vetítőt vásárolunk, illetve újabb kulturális programokat indítunk - tudtuk meg.

A sárga járműben egy ideig hangulatos kávézó is működött, ám ezt két okból nem nyitják újra. Egyrészt túl nagy helyet foglalt, másrészt pedig az önkormányzat a profitorientált tevékenység miatt - az egyesület álláspontja szerint is jogosan - területfoglalási díjat kért.

A villamos a szombati Múzeumok Éjszakáján is várja a vendégeket délutántól késő estig, a hosszabb távú elképzelések szerint pedig hamarosan hétfő kivételével minden nap nyitva lesz.

 

Képünk a Ferencesek utcájában pihenő villamosnál készült. 

Palotás Péter - Fotó: Dittrich Éva (archív)