Újabb, Baranyában lebukott embercsempészeket csuktak le

2020. május 30. szombat 09:49

Újabb, Baranyában lebukott embercsempészeket csuktak le

Pécsi Járásbíróság pénteken egy hónapra elrendelte két szír és egy ukrán állampolgár gyanúsított letartóztatását embercsempészés bűntette és embercsempészés bűntette kísérletének megalapozott gyanúja miatt. 

 

 

A rendelkezésére álló adatok szerint 2020. május 28. napján hajnali 1 óra körüli időben a két szír állampolgárságú, németországi menekült státusszal is rendelkező gyanúsított Erdőfű közelében közlekedett gépjárművükkel, melyben rajtuk kívül nyolc migráns  is tartózkodott.

Az ukrán állampolgárságú gyanúsított 2020. május 27. napján Kölked település környékén a Duna töltésénél gépjárművébe felvett nyolc - szír és iraki állampolgár - migráns személyt.

A szír és ukrán állampolgár gyanúsítottak szándéka szerint a magyar határt illegálisan átlépő bevándorlókat Magyarországon keresztül Ausztriába kívánták juttatni oly módon, hogy a magyar határon jogszerűtlenül átjutott bevándorlókkal Magyarországon találkoztak, őket személygépkocsival felvették, majd a magyar-osztrák határon át Ausztriába, illetve onnan további európai országokba kívánták szállítani.

A bíróság a letartóztatás elrendelésének indoklásában kifejtette, hogy a bűncselekmény tárgyi súlyára, a bűncselekmény jellegére és a nyomozás jelenlegi adataira is figyelemmel alaposan tartani lehet attól, hogy a gyanúsítottak - szabadlábon hagyásuk esetén - megszöknének, elrejtőznének, a bizonyítást veszélyeztetnék.

A fenti okok alapján a bíróság szükségesnek és indokoltnak találta a gyanúsítottak letartóztatásának elrendelését.

A bíróság határozata nem végleges, a gyanúsítottak és védőik fellebbezést jelentettek be.

Forrás: Pécsi Törvényszék