Új, modern permetkapukat adtak át Pécsett

2017. július 14. péntek 17:30

Új, modern permetkapukat adtak át Pécsett

Akár modern szobroknak, a városi terek díszeinek is beillenének a hajlított acélcsövekből megformázott új permetkapuk, amelyeket pénteken három pécsi városrészben állított fel a TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. Az egyedi formatervezésű - felülről hullámot, körbejárva hol vízcseppet, hol a város épületeire jellemző kupolát idéző - szerkezetek pécsi egyetemisták ötletei alapján készültek, és nyár végéig díszítik a Széchenyi, az Uránbányász teret és a Csontváry utcai buszmegállónál lévő járdaszigetet.

A hőség elviselésében évek óta nagy szerepet játszanak a Tettye közkedvelt, hőségben vízpermettel frissítő köztéri permetkapui. Mivel a kánikulai időszakok egyre hosszabbak, a vízszolgáltató a korábban hőségriadók alatt alkalmilag kihelyezett, tűzcsapról működő mobil kapukat lecserélve újított ezen a téren: az új generációs eszközök biztos pontként, a vízhálózatra telepítve nyár végéig felüdülést kínálnak.

A közkedvelt hűsítő szolgáltatást a társaság pécsi egyetemisták bevonásával szabta Pécs arculatához. A cél az volt, hogy ne csak felfrissülést nyújtson, hanem látványelemként is szolgáljon. Így a TETTYE FORRÁSHÁZ a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karával együttműködve tervezői pályázatot, többnapos műhelymunka-sorozatot hirdetett, ahol a hallgatók fantáziájukat szabadon eresztve innovatív, fenntartható kapukat terveztek.

A projekt remek önképző gyakorlatnak bizonyult a PTE hallgatói számára, a nyertes csapatot nagyban motiválta az is, hogy művük egyszer ott állhat Pécs terein.

Mediterrán kapu

A győztes pályamű formabontó, mégis kellően semleges formatervű kaput álmodott meg, amely jól illeszkedik Pécs sokféle, eltérő tereinek képébe. A szerkezet izgalmas térélményt okoz a szemlélőinek, körbejárva más és más látható az egyszerűnek tűnő, hajlított csővázban: hol egy vízcsepp kialakulása, hol egy Pécsre jellemző kupola. A terv alapján a csöveket is helyben, egy kozármislenyi üzemben formálták kapukká.

A Mediterrán kapu tervezői: Tongori Pálma üzemgépész, Magashegyi Gergő formatervező, Juhász Ádám formatervező, Bónis Barnabás üzemgépész, Modrovics Mónika üzemgépész (PTE MIK)

A diákokat segítették: Eördöghné dr. Miklós Mária adjunktus, Zsebe Tamás tanársegéd (PTE MIK)

A kapuk a tervek szerint augusztus végéig maradnak, a forróbb napokon indítják be a szakemberek.

Forrás: Tettye Forrásház