Új magánklinika a Mecsekben, Leonardo Da Vinci-ről elnevezve

2011. június 08. szerda 08:39

Új magánklinika a Mecsekben, Leonardo Da Vinci-ről elnevezve

Magyarországon még ritkaságszámba menő beruházást mutattak be a klinika vezetői Pécsett. A DaVinci Magánklinika ahhoz a mintegy fél tucat magánkézben lévő egészségügyi intézményhez tartozik, amely műtővel és fekvőbeteg-részleggel is rendelkezik, ám nem állami kézben van.

A beruházás részleteit ismertették az intézmény vezetői a pécsi DaVinci Magánklinikán. A komplex egészségügyi szolgáltatást nyújtó klinika többek között arra is számít, hogy enyhítheti a pécsi járóbeteg-rendeléseken kialakult ellátási hiányt. - Az országban több száz magánklinika van, de olyan, amelyikben műtő is, alig két tucat, fekvőbeteg-részleggel pedig mindössze hét magánintézmény rendelkezik - mondta Berecz János, a DaVinci Magánklinika ügyvezető igazgatója. - Mi komplex egészségügyi szolgáltatást nyújtunk, a szakmák egymásra épülése az az előny, amit ki akarunk aknázni: a plasztikai sebészeti műtétek mellett 15 különböző szakrendelésen több mint 30 orvos dolgozik. Az ehhez hasonló beruházások 1,5 és 2 milliárd forint körüli összeget igényelnek - tette hozzá az ügyvezető.

(A fotón: VIP-szoba a magánklinikán)


A klinika vezetői úgy vélik, hogy az intézmény egyaránt kínál alternatívát a páciensek és az orvosok számára az egészségügyi szolgáltatási paletta és a minőségi ellátás területén. Egyedülálló színvonalával gyarapítja a régió egészségügyi attrakcióinak számát, így például a szomszédos hotellel való együttműködés kapcsán jelentős egészségturizmusra is számítanak, amely a régió érdekeit is szolgálja.

- Az egyik legjelentősebb profil természetesen a plasztikai sebészet, hiszen ez az ágazat a számítások szerint akár a bevétel felét is kiteheti - nyilatkozta dr. Tizedes György orvos-igazgató. - Különösen, hogy 7 plasztikai sebésszel dolgozunk, akik különböző szakterületeken értek már el jelentős eredményeket. Így országos viszonylatban is kiemelkedő, speciális profillal állunk rendelkezésre.

Az 1200 négyzetméteres klinika - ahol nyolc ambuláns rendelő, két műtő és hét betegszoba várja a pácienseket - 14 hónap alatt épült fel, a működési engedélyezési eljárás pedig fél évet vett igénybe. A beruházás kizárólag tulajdonosi tőkéből - pénzügyi és orvos-szakmai befektetők állnak a DaVinci mögött - és hitelből valósult meg. A beruházást esetlegesen támogató EU-s vagy állami finanszírozási formákat nem tudták igénybe venni.

(A recepció)


- Nagyon érdekes volt megfigyelni a klinika létrehozása során a jogalkotói tanácstalanságot, ami a magánklinikákat illeti - tette hozzá dr. Masszi György stratégiai igazgató. - A hatályos jogszabályi előírások jellemzően több száz ágyas, OEP finanszírozott egészségügyi intézményekre vagy kisebb, magánrendelőre lettek kitalálva, míg a magánklinikák eltérő gyakorlatát különbözőképpen kezeli a jogalkotó. Pedig ezekre az intézményekre hatalmas igény mutatkozik: az állami egészségügyi intézmények túlterheltek, a várólisták pedig néha tűrhetetlenül hosszúak.

(X)