Új lakók érkeztek az állatkertbe: a látogatók is szemügyre vehetik a nyílméregbékákat

2018. augusztus 13. hétfő 08:39

Új lakók érkeztek az állatkertbe: a látogatók is szemügyre vehetik a nyílméregbékákat

Tizenkét sávos nyílméregbéka költözött az Akvárium-Terrárium nyílméregbékás terráriumába.  

 

A fiatal állatok valójában hónapokkal ezelőtt költöztek a Pécsi Állatkertbe, eddig azonban kötelező karanténidejüket töltötték a kulisszák mögött kialakított férőhelyen.

A karanténidő lejárta után összeszoktatásra kerültek a már régebb ott  élő két másik nyílméregbéka-fajjal és a színpompás kétéltűekkel közös férőhelyen élő vöröstorkú anoliszokkal, így most már a látogatók is megcsodálhatják a Pécsi Állatkert legújabb lakóit.

A sávos nyílméregbéka Közép-Amerikában őshonos kétéltűfaj.

A szabad természetben kizárólag Costa Ricában, a Dulce öböl környékén fordul elő. Kis testű nyílméregbéka, maximális testhossza 3,2 cm. Mivel az állatkert példányai még nagyon fiatalok, ők ennél is kisebbek, teljes méretük elérésére még várni kell.

A sávos nyílméregbéka nevét a hátán végigfutó vízszintes, narancssárga sávokról kapta. Ragadozó, szinte bármilyen rovart elfogyaszt, ami befér a száján. Nappal aktív, erdőlakó békafaj, az erdő avarszintjében kutat élelem után. Előszeretettel bújik meg növények, faágak között, e miatt a tulajdonsága miatt az állatkertben is csak nagyon ritkán lehet az összes példányt egyszerre megfigyelni a terráriumban.

A sávos nyílméregbéka eredeti élőhelyén veszélyeztetettnek számít, fogságban azonban viszonylag gyakori, szép színezete és egyszerű tartása miatt az egyik leggyakoribb terráriumban tartott nyílméregbéka-faj. Viszonylag hosszú életű, tíz-húsz évig is elélhet.

Forrás: PécsZoo