Új díszpolgárt is avatott Pécs a város napján, Romváry Ferencet, Boros Misit is díjazták

2015. szeptember 01. kedd 13:28

Minden esztendőben szeptember első napján tartják a "Pécs Város Napja" rendezvényt. Ennek keretében a hagyományoknak megfelelően ünnepi szentmisére, majd ünnepi közgyűlésre került sor. Az utóbbin adták át az idei városi kitüntetéseket is.

Pécs Város Díszpolgára kitüntető cím - Romváry Ferenc

A lelkiismeretes, fáradhatatlan gyűjtői tevékenysége, valamint életpályája méltó elismeréseként érdemelte ki Romváry Ferenc a Pécs Város Díszpolgára kitüntető címet 2015-ben.

A muzeológia és újkori művészettörténet témában summa cum laude doktorált Romváry Ferenc munkássága Pécs város művészeti és képzőművészeti életében fél évszázadon keresztül jelentős, elismerésre méltó lenyomatot hagyott.

Életpályája során mintegy 100 jelentős hazai és külföldi kiállítás szervezője és rendezője. Gazdag publikációs tevékenységét számos könyv, önálló magyar és idegen nyelvű kiadvány, monográfia, album jelzi. 1963-tól a pécsi Janus Pannonius Múzeum munkatársa.

Több mint harminc éven keresztül az országos kisplasztikai- és az országos kerámia biennálék főszervezője és rendezője, forrásértékű katalógusok szerkesztője, az ország legjelentősebb modern kerámiagyűjteményének létrehozója.

A pécsi Modern Magyar Képtárban másokkal együtt létrehozta az ország legjelentősebb, a XX. századi magyar művészet teljes keresztmetszetét adó, nemzetközileg is magasan elismert, páratlan vidéki képzőművészeti gyűjteményt.

Jelentős szerepe volt a Zsolnay-gyűjtemény tízezres kerámiaraktárának és adattárának rendszerezésében, szakszerű, belső múzeumi rendjének kialakításában. Kitartó munkájának eredményeként készült el könyv formájában a Zsolnay-örökség. 

Magas szintű szakmai munkájával létrejött a Káptalan utca múzeum céljára történő átalakítása, a „múzeumutca", a Zsolnay múzeum köré csoportosítva a többi múzeumot. Sokrétű művészeti tevékenységét jelzi a Szerecsen patikamúzeum és a Sportmúzeum szakmai rendezése. 

1991 és 1995 között a Csontváry-életmű miniszteri biztosa, a teljes életmű restaurálásának felelős irányítója. A 2004 és 2005 között Pécsett, Budapesten a Magyar Nemzeti Galériában, majd Stockholmban, Rotterdamban és Münchenben bemutatott Csontváry-kiállítás rendezője, az önálló svéd, holland és német nyelvű Csontváry-katalógus szerzője és szerkesztője. A Csontváry Múzeum Pécsett történő kialakításában, létrehozásában kiemelkedő érdemei vannak Romváry Ferencnek, tevékenysége, munkássága jelentős szerepet játszott abban, hogy Pécs adhat otthont a Csontváry képeknek.

1970-ben a Szocialista Kultúráért kitüntetéssel, 1994-ben a Pro Civitate emlékéremmel, 1996-ban Munkácsy-díjjal ismerték el munkásságát. Az '56-os Szövetség Szabó János emlékérem tulajdonosa. 2013-ban TÜKE díjjal tüntették ki.

Pro Civitate díj - Budavári Attila
Orgonaépítő tevékenysége, életpályája méltó elismeréseként érdemelte ki a Pro Civitate díjat. 

Pro Civitate díj - dr. Németh Péter
A tudományos és immunológiai diagnosztikai tevékenysége, életpályája méltó elismeréseként érdemelte ki a Pro Civitate díjat. 

Pro Civitate díj - Kleisz Zoltán
A sikeres vállalkozói, eredményes gazdaságfejlesztési tevékenysége elismeréseként érdemelte ki a Pro Civitate díjat.

Pro Communitate Díj - Punnany Massif hip-hop zenekar
Magas színvonalú zenei, előadói tevékenységük elismeréseként érdemelte ki a Punnany Massif zenekar a Pro Communitate díjat.

Pro Communitate Díj - Pécsi Rotary Klub
A kiemelkedő közösségépítő és fejlesztő humanitárius tevékenysége elismeréseként nyerte el a Rotary Club Pécs a Pro Communitate. 

Pro Communitate Díj- Nyugdíjas Pedagógusok Barátság Kórusa
Fáradhatatlan, önzetlen tevékenységük elismeréseként nyerte el a Nyugdíjas Pedagógusok Barátság Kórusa a Pro Communitate díjat. 

Városháza Emlékérem - Tám László
Fotóművészi tevékenysége, életpályája méltó elismeréseként érdemelte ki a Városháza Emlékérem kitüntetést.

Városháza Emlékérem - Kínai Csaba (He Zhi Qiang)
Pécs város közéletének meghatározó alakjának méltó elismeréseként nyerte el He Zhi Qiang Kínai Csaba a Városháza Emlékérem kitüntetést. 

Városháza Emlékérem - Pécsi Zománcműhely Egyesület
Kiemelkedő képzőművészeti tevékenysége elismeréseként nyerte el a Pécsi Zománcműhely Egyesület a Városháza Emlékérem kitüntetést.

Városháza Emlékérem - dr. Varga Pál Józsefné
A lelkiismeretes, és igen magas színvonalon végzett lakásgazdálkodási munkája elismeréseként érdemelte ki dr. Varga Pál Józsefné részére a Városháza Emlékérem kitüntetést. 

Városháza Emlékérem - Pálvölgyi István
Lelkiismeretes, és magas színvonalon végzett tevékenysége elismeréseként érdemelte ki a Városháza Emlékérem kitüntetést.

Pécs Város Fiatal Tehetsége Díja, Márk Tamás-díj - Boros Misi
Boros Misi számára kiemelkedő zenei tehetsége elismeréseként kapta a Márk Tamás - díjat.

Forrás: Pécs Megyei Jogú Város