Túl édesek a bébiételek - ebből még gond lehet!

2015. szeptember 17. csütörtök 10:54

Túl édesek a bébiételek - ebből még gond lehet!

Egy brit kutatás szerint az egészségesnek látszó bébiételek valójában túl édesek, ami egész ízlésvilágunkat deformálhatja.

A Glasgow-i Egyetem kutatói 329 bébiétel vizsgáltak meg, hogy ellenőrizzék, azok mennyire egészségesek. A kutatás eredménye szerint a bébiételek túlnyomó többsége olyan zöldséget és gyümölcsöt tartalmazott, amelynek nagy a cukortartalma. A legnépszerűbbek a répa, az alma, a paradicsom, a banán voltak, és ezek mind igen magas cukortartalmúak.

A kutatók szerint igen alacsony volt a zöld zöldségek és gyümölcsök aránya, amelyek kevésbé édesek, mint például a spenót. Dr. Ada Garcia kutatásvezető szerint ez azért is probléma, mert az újszülöttek amúgy is vonzódnak az édes ételekhez, és amennyiben nem találkoznak a savanyú, keserű ízekkel, úgy azt a gyerekkorban sem fogják kedvelni. A professzor szerint fontos lenne az újszülöttekkel minél hamarabb megismertetni a nem édes ízeket, mert akkor idősebb korukban is változatosabban étkeznek majd.

Ráadásul a felmérés szerint a bébiételek abba az illúzióba ringatják a szülőket, hogy egészséges táplálékot adnak gyermeküknek, holott valójában az sem nem változatos, sem nem egészséges hosszú távon, hiszen rossz étkezési szokásokat honosít meg.

Az elmúlt évtizedben a cukor fokozatosan az egészséges táplálkozás célkeresztjébe került és ma már a cukrot sokan az új cigarettának nevezik, káros hatásai miatt. A cukor ugyanis nem csak az elhízásért tehető felelőssé, hanem a krónikus fáradtsággal, a szív és érrendszeri megbetegedésekkel, és a rákkal is, nem is beszélve a fogbetegségekről.

Az Egyesült Királyságban a becslések szerint 70.000 idő előtti halálozás köthető az egészségtelen táplálkozáshoz, azaz nagyjából minden hatodik haláleset a helytelen étkezéshez köthető.

A kutatók azt javasolják, hogy a szülők otthonaikban készítsenek egészséges táplálékot a gyermekeiknek, már újszülött korban, és ezek lehetőség szerint minél több savanyú és keserű ízű alapanyagot tartalmazzon, mert így a kicsik gyerekkorukban is kedvelni fogják ezeket az ízeket.

Érdemes a gyerekeinket is rászoktatni a zöld zöldségek egyedi ízére. Ebben segíthet a fiatalok körében is népszerű brokkolikrémleves!

Brokkolikrémleves receptje

A zöldségeket megtisztítjuk, meghámozzuk és darabokra vágjuk. A pórét kevés olajon pirítsuk meg, sózzuk és tegyük hozzá a rózsáira szedett brokkolit, majd a feldarabolt burgonyát. Csontlével öntsük fel és főzzük puhára. Botmixerrel pépesítsük és visszatéve a tűzhelyre, fűszerezzük meg.
A tejszínt a keményítővel keverjük el simára és habarjuk be a levest vele. 2-3 percig hagyjuk melegedni, ezután már nem szabad forralni. Levesgyönggyel kínáljuk. A recept forrása a Receptneked.hu.

(x)