Továbbra sem tudják türtőztetni magukat a pécsi Lajcsisimogatók, etetik a galambokat

2018. február 18. vasárnap 14:04

Továbbra sem tudják türtőztetni magukat a pécsi Lajcsisimogatók, etetik a galambokat

Bár már nagyon sokszor olvashattunk arról, hogy a galambok etetése több szempontból is káros mind a madarak, mind a környezet egészségére, Pécsett még mindig vannak olyanok szép számmal, akik nem hajlandóak ezt tudomásul venni, s kenyérdarabokkal szórják tele a város utcáit, köztereit. Bár a cselekmény büntetendő, tavaly egyetlen alkalommal sem bírságoltak meg a szabályokra fittyet hányó pécsieket.

Egyik olvasónk panaszolta a minap, hogy pár méterre társasházuk lépcsőházának bejáratától valaki több kilónyi kenyérdarabot, sőt itatótálat is elhelyezett, hogy a galambok minél jobban teletömhessék begyüket. Pécsett sok hajléktalan is szór morzsákat a tollasok elé (lásd kapcsolódó írásunkat jobbra - a szerk.), sőt, láttak már jól öltözött nyugdíjast is, amint diplomatatáskájából vett elő előre szabdalt kenyérdarabokat, hogy jól teleszórja velük az egyik belvárosi teret, pár méterre az egyik jól menő pékségtől.

 

 

 

Ahogy arról már lapunkban mi is többször beszámoltunk, ezen madarak etetése több szempontból sem kívánatos. Bár a galambok jelenléte a városokban ma már természetes, túlszaporodásuk bizony egészségügyi kockázatot jelent. Ezek a madarak ugyanis jó néhány légúti betegség kórokozóját hordozzák, amelyek ürülékükben távoznak szervezetükből, így terjesztve azokat. A száraz galambürülékből keletkező por nagyon egyszerűen bejuthat a légutakba, de akár allergiás reakciót is okozhatnak. Sőt, a papagájkór kialakulásáért felelős baktérium is megtalálható bennük, ami súlyos tüdőgyulladást eredményezhet, de szalmonellát és tuberkolózist is elkaphatjuk tőlük ha nincs szerencsénk. Ráadásul a tojatokban lévő foszfor károsíthatja az épületeket, ereszeket, párkányokat, autókat is.

Megkeresésünkre ugyanakkor a pécsi városháza úgy válaszolt, hogy bár Pécsett jelenleg nincs olyan rendelkezés, amely kifejezetten a galambetetést tiltaná, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lennének jogkövetkezményei az ilyen cselekménynek.

- A szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló törvény ugyanis rendelkezik a köztisztasági szabálysértésről, aminek megvalósítása - például a közterület beszennyezése - esetén bírsággal lehet sújtani az elkövetőt. Az ételmaradékok galambok számára közterületre történő kiszórása megvalósíthatja a fenti tényállást bizonyos esetekben - kaptuk a hivatalos választ.

Nem tudni, hogy mennyi galamb él Pécsett

A városháza tájékoztatása szerint jelenleg nincs kimutatás arról, hogy hány galamb burukkol nap mint nap városunkban, a becslések ugyanakkor tízezres nagyságrendről szólnak. Az önkormányzat pár évvel ezelőtt több módon is elképzelhetőnek tartotta a populáció létszámának csökkentését a vadászsólymok bevetésétől kezdve a vetőhálós befogáson át az élőcsapdás befogásig, de természetesen a legkézenfekvőbb megoldás az lenne, ha a lakosság leszokna a madarak etetéséről.

A törvény lehetővé teszi, hogy galambetetés miatt - amennyiben az elkövető elismeri a szabálysértést a helyszínen - a közterület-felügyelők is szabhatnak ki helyszíni bírságot.

Mint megtudtuk, kifejezetten galambetetés miatt a közterület-felügyelet tavaly nem szabott ki bírságot, „csak" köztisztasági szabálysértés miatt büntettek (több mint fél tucat alkalommal) a kidobott ételmaradékok miatt, hiszen tevékenységükkel a Lajcsi-barátok beszennyezték a közterületet. A büntetésen kívül azért akadtak olyanok, akik nem bírták már tovább elviselni az „etetők" ténykedését és feljelentést tettek a hatóságoknál.

 

H. L. B. - Fotó: Dittrich Éva (archív)