Továbbra sem árulják el, mikorra tervezik az átépített Rózsakert újranyitását

2021. július 12. hétfő 11:54

Továbbra sem árulják el, mikorra tervezik az átépített Rózsakert újranyitását

Hiába végeztek hónapokkal ezelőtt a pécsi Rózsakert felújításával, az egykori zenés-táncos helyen kialakított úgynevezett angolpark zárva tart. A járványügyi enyhítések, illetve a nagy érdeklődés ellenére sem látogatható a zöld sziget. Akárcsak tavasszal, a Pécsi Egyházmegye ezúttal sem árult el információt arról, hogy mikorra tervezik a nyitást.


Korábban megírtuk, az egykori szórakozóhely területén egy úgynevezett angolparkot hoztak létre, ahol nemcsak sétálni és pihenni lehet majd, hanem helyszínéül szolgálhat kisebb kulturális rendezvényeknek is. A munkálatokkal hónapokkal ezelőtt végeztek, a kellemes nyári estéket azonban továbbra sem lehet élvezni a Janus Pannonius utcai kertben, az ugyanis zárva tart.

A pécsiek érthetően várják már, hogy megnyissák a kapukat, hiszen az átépített park sétákra, olvasásra és csendes beszélgetésekre is tökéletesen alkalmas lesz. A színpadnak köszönhetően lehetőség adódik kisebb rendezvények megtartására, ám olyan jellegű hangos bulikra, mint amilyenek évtizedekkel ezelőtt voltak, senki ne készüljön. Már csak azért sem, mert a hely éjszakánként alapvetően zárva tart majd.

Ijesztő: temetkezési helyen zajlottak a bulik

A Rózsakertben végzett ásatás során egy rendkívül értékes régészeti lelet, a városban felfedezett második Cella Trichora került elő. Ahogy arról már beszámoltunk, a késő római ókeresztény temető egyik jelentős épülete alatt egy sírkamra is húzódik. Ijesztő belegondolni, hogy az egykori szórakozóhely egy temetkezési helyen működött.
Az emlékek őrzésére a kert tervezésekor figyeltek a szakemberek, úgy alakították át a területet, hogy az ókori háromkaréjos kápolna alaprajza kirajzolódjon.

Tavasszal már érdeklődtünk a beruházásért felelős Pécsi Egyházmegyénél a nyitással kapcsolatba, ám mindössze annyit tudtunk meg tőlük, hogy átadó ünnepséget tartanak majd, de annak tervezett időpontjáról nem adtak tájékoztatást.

Sejthető és egyben érthető volt, hogy a járványhelyzet közrejátszott abban, hogy a Rózsakert zárva maradt tavasszal, ám mostanra elsősorban a magas átoltottságnak köszönhetően jelentősen javult a helyzet. A napokban ismét megkerestük az egyházmegyét a nyitásról érdeklődve, sajnos azonban új információt nem kaptunk. Továbbra is annyi tudható mindössze, hogy a témában egy sajtótájékoztató keretében adnak tájékoztatást.

A Rózsakert mellett felújították az egykori Káptalani Borozó (közismertebb nevén Papucs) helyiségét is, ahova egy üzletet terveztek elsősorban a turisták számára. Szintén a beruházás része a kert melletti épület külső és belső renoválása annak érdekében, hogy a Pécsi Egyházmegye könyvtára méltó körülmények között működhessen.

A teljes, nagyjából 700 millió forintos építkezés kormányzati támogatásból valósult meg.

Palotás P. - Fotó: Dittrich Éva (archív)