Tovább küzdenek a reptérért, de nem a pályahosszabbítás a lényeg

2014. május 31. szombat 13:57

Tovább küzdenek a reptérért, de nem a pályahosszabbítás a lényeg

Látványos akciót terveznek a pogányi reptér fejlesztése érdekében. Keszkenyős Imre, a bírósági bejegyzés alatt álló Dél-magyarországi Repülőterek Fejlesztéséért Egyesület (DRFE) elnöke hírportálunknak azt mondta, június második felében egy Pécs felett bemutatórepülést végző géppel hívnák fel a figyelmet a pogányi repülőtérben rejlő lehetőségekre. A cél továbbra is a menetrend szerinti járatok beindítása.

Ugyan néhanapján érkezik egy-egy gép, összességében a pogányi repülőtér továbbra is kihasználatlanul várja, hogy jobbra forduljon a sorsa. A légi kikötő forgalmának élénkítéséért immár évek óta dolgozó civilek nem adják fel a küzdelmet, most új egyesülettel készülnek egy figyelemfelhívó akcióra.

- Nemrég létrehoztuk a Dél-magyarországi Repülőterek Fejlesztéséért Egyesületet, amellyel továbbra is az az egyik legfontosabb célunk, hogy menetrend szerinti járatok induljanak a pogányi repülőtérről - mondta Keszkenyős Imre, a DRFE vezetője. - Az előzetes tárgyalás követően egy nemzeti légitársaság vállalta, hogy a költségek egy részét átvállalva segíti a marketing munkánkat annak érdekében, hogy kilenc év után ismét legyen menetrend szerinti járat - tette hozzá.

Miseta prof és vállalkozók is Pogány mellett

Az egyesület vezetője kérdésünkre úgy fogalmazott, a helyi vállalkozók jelentős része szeretné, ha valóban élet költözne a repülőtérre, a menetrend szerinti járatok ugyanis nagyban hozzájárulhatnának a megye fejlődéséhez.
- Dr. Miseta Attila, a PTE Általános Orvostudományi Kar dékánja is lát fantáziát Pogányban, a professzor úr támogatja egy olyan járat elindítását, melyet elsősorban a városban tanuló külföldi egyetemisták vennének igénybe - adott hangot bizakodásának Keszkenyős Imre.

A költségekhez (hogy pontosan mennyi pénzről van szó, nem árulták el - a szerk.) természetesen az egyesület is hozzájárul, ám a tervek megvalósítása érdekében további támogatókat keresnek. Mint Keszkenyős Imre elmondta, ha összejön a szükséges összeg, június második felében egy hetvenfős repülőgép érkezik Pogányba, a gépmadár pedig Pécs felett is bemutatkozik. Ennek célja - hangsúlyozta -, hogy „felhívja a pécsiek figyelmét arra, a repülőtérben továbbra is hatalmas lehetőségek rejlenek, a feltételek pedig adottak a menetrend szerinti repülésre is".

- Szeretnénk megmutatni, hogy pályahosszabbítás nélkül is lehet a légiközlekedést menedzselni Pécs-Pogányban. A régió utazási szokásait felmérve kijelenthetjük, hogy egy száznyolcvan személyes repülőgépet nehezen lehetne megtölteni, ám a kisebb befogadóképességű járatokra szükség lenne - fogalmazott.

Keszkenyős szerint a kifutópálya meghosszabbítása sem jelentené automatikusan, hogy egyből özönlenének a gépek Pogányba.

- Az esetleges fejlesztés után is kemény adóforintokba kerülne egy-egy járat idehozása, ez Hévízen és Eszéken is így történik, akárcsak több más országban. A reptéri infrastruktúrára költött összegből egy évtizeden keresztül lehetne napi járatokat indítani Európa városaiba a megfelelő menetrenddel - vélekedett a DRFE elnöke.

Képünk a pogányi repülőtéren készült.

Palotás P. - Fotó: Kálmándy Ferenc