Idén sem indul charter a pogányi reptérről, a kisgépekre koncentrálnak, mondja Dragovácz

2014. március 18. kedd 17:02

Idén sem indul charter a pogányi reptérről, a kisgépekre koncentrálnak, mondja Dragovácz

A tavalyi esztendő után úgy tűnik, idén sem indulnak charter járatok a pogányi repülőtérről. Dragovácz Márk, a légikikötőt üzemeltető társaság ügyvezető igazgatója szerint azonban folyamatosan dolgoznak azon, hogy a reptér önkormányzati támogatás nélkül is működőképes legyen. A szakember úgy véli, ehhez a nemzetközi forgalom lassú, de biztos növekedése is hozzájárulhat.

A pogányi repülőteret üzemeltető társaság vezetője szerint legutóbbi híradásunk óta már megkezdődtek olyan folyamatok a működést illetően, amelyek hosszú távon a repülőtér üzemeltetési költségeinek csökkenését hozhatják magukkal.


- Idén a privát üzleti és magáncélú - kisgépes - forgalom növekedésével számolunk, de természetesen minden szegmensben keressük a lehetőségeket. 2014-ben várhatóan nem indulnak charterjáratok, tekintettel arra, hogy a légi utakat szervező utazási irodák száma csökkent, a meglévők pedig kockázatosnak találják a charterek üzemeltetését a költségek bizonytalan megtérülése miatt - mondta az ügyvezető. Szerinte a repteret üzemeltető kft. pénzügyi helyzete megfelelő, a korábbi évekhez hasonló összegből gazdálkodnak, amelynek kevesebb mint a felét teszi ki az önkormányzati támogatás.

Jelen pillanatban nincs állandó járat a reptéren, amelynek okairól Dragovácz a következőket mondja:

- Ennek elindításához tőkebevonásra lenne szükség, mert a régió fizetőképes kereslete nem tud egy járatot önmagában eltartani. Sajnos a repülés még mindig a legdrágább utazási mód, bármi mást is sugall a légitársaságok kommunikációja.

A légi kikötő 2006 tavaszán kezdte meg működését. A 2008-ban kirobbant gazdasági válságig növekedett a forgalom, ami 2009-ben a mélypontra zuhant.

- Azóta azonban egy lassú emelkedést tapasztalunk. A hazai repülések száma évről évre csökken, de ezt kompenzálja a nemzetközi forgalom növekedése, melynek aránya 2013-ban 12 százalék volt. Az elmúlt nyolc évben összesen 53 000 utas fordult meg a repülőtéren - tájékoztatott a szakember.

A Pogányban megforduló nemzetközi járatok nagy része osztrák és német területekről érkezik és oda is távozik.

Ami pedig a kifutópályát illeti, a meghosszabbítására vonatkozó tervek már korábban elkészültek.

- A szükséges források megtalálása azonban még feladatokat ró a tulajdonosokra. Fontos megjegyezni, hogy a pályahosszabbítás révén nem oldódnának meg azonnal a repülőtér problémái, továbbra is a piac szereplőinek összefogására lenne szükség a forgalom növeléséhez - mondta a kívánalmakat az ügyvezető.

H. L. B. - Fotó: Dittrich Éva