Svájcból és Oroszországból jöhetnek gépek Pogányba, és a teherszállítás is beindulhat végre

2013. február 22. péntek 22:52

Svájcból és Oroszországból jöhetnek gépek Pogányba, és a teherszállítás is beindulhat végre

Továbbra is gőzerővel dolgoznak a civilek, hogy a Pécs-pogányi reptér forgalmát felfuttassák. Az igazi áttörés még várat magára, ám eredményként fel tudják mutatni, hogy a tavalyi esztendőben mintegy húsz százalékkal növekedett a külföldről érkező repülőgépek száma. Jelenleg svájci és orosz partnerekkel tárgyalnak, de számos légitársasággal is napi kapcsolatban állnak. Hamarosan beindulhat a teherszállítás is.

A pécsi önkormányzat még a tavalyi évben döntött úgy, hogy az úgynevezett légi marketingalap létrehozására nemet mond, ám a pogányi reptér forgalmának növelését célul tűző civileknek négymillió forintot mégis biztosít a légi kikötőt működtető cég költségvetéséből.

Az elmúlt hónapokban több hír is szárnyra kelt Pogánnyal kapcsolatban - szó volt többek közt a pécsi egyetem bevonásával működtetett járatról, de felmerült az is, hogy egy horvát légitársaság hoz gépeket Pécsre -, ám egyelőre a menetrendszerinti repülők elkerülik Pogányt. Vannak ugyanakkor eredmények is.

- A külföldről érkező gépek számát tekintve a tavalyi évben húsz százalékos növekedést értünk el - tájékoztatta hírportálunkat Keszkenyős Imre, a civil csoport vezetője. - Az elmúlt időszakban számos légitársaságot megkerestünk a menetrendszerinti járatok indítása ügyében, ezek a tárgyalások - a pécsi városvezetők részvételével - jelenleg is folynak - tette hozzá.

A részletekkel kapcsolatban elárulta, Svájcból egy közel ötvenfős géppel érkezhetnének turisták Pécsre, de orosz beutaztatókkal is megvizsgálták, miként működtethetnének menetrendszerinti járatot. Mint megtudtuk, az egyik, orosz turisták utaztatásával foglalkozó cég nem Budapesten keresztül hozná a vendégeket hazánkba, így akár Pécs is befutó lehet.

Keszkenyős részleteket azonban egyelőre nem árult el. Annyi azonban bizonyos, a Pécsi Tudományegyetem továbbra is partner a célok megvalósításában.

- Dr. Zeller Gyula úrral, a gazdasági-, stratégiai- és kommunikációs ügyekért felelős általános rektor helyettessel folyamatosan egyeztetünk. Az egyetem támogatja a munkánkat, várják, hogy Pécs összeköttetésben álljon valamelyik európai reptérrel - fogalmazott.

A pogányi kikötőbe azonban nem csak az utasszállítókat, hanem a teherszállító gépeket is várják.

- Pécsről képesek vagyunk hét tonna áru elszállítására. A repülőtér egyik nagy előnye pedig, hogy az áru felszabadítása sokkal kevesebb ideig tart mint Budapesten. A lehetőséggel kapcsolatban folyamatosan keressük a baranyai és a fővárosi vállalatokat. Úgy tapasztaljuk, többségük lát fantáziát a légi teherszállításban - számolt be a civilek frontembere.



Képünkön: Keszkenyős Imre, a civil csoport vezetője

Palotás P. - Fotó:Dittrich Éva