Tovább csökkent az idegenforgalmi adóval trükköző pécsi szállásadók száma

2019. február 06. szerda 16:17

Tovább csökkent az idegenforgalmi adóval trükköző pécsi szállásadók száma

Egyre kevesebb szállásadó próbálja kijátszani a jogszabályokat Pécsett az ellenőrzéseknek köszönhetően. Jelentősen nőtt az idegenforgalmi adót fizetők száma, ezzel párhuzamosan pedig a város bevétele is emelkedett: tavaly mintegy 100 millió forint körüli összeg folyt be a közös kasszába.

 

Az idegenforgalmi adó a legkisebb „össztömegű" helyi adónemnek számít, ennek ellenére a pécsi önkormányzat nagy hangsúlyt fektet a kereskedelmi szálláshelyek ellenőrzésére. A városháza 2017-től indított átfogó cselekvési tervet, hogy a szabályok betartására, és persze nem utolsó sorban a közteher befizetésére sarkallja az érintetteket.

Dr. Nagy Zoltán, az adóügyi osztály vezetője munkatársunknak elmondta, azért dolgoznak, hogy a közteher megfizetése alól csak azok mentesüljenek, akik számára a szigorú törvény ezt megengedi. E mellett figyelik azt is, hogy a tevékenységet végzők rendelkeznek-e megfelelő bevallással, illetve a szabályok szerint vezetik-e a vendégkönyvet.

- Munkánk során nem a bírságolás a fő célunk, hanem az, hogy minden szálláshely minél előbb a jogszabályi előírások betartásával végezze a tevékenységét - hangsúlyozta az osztályvezető.

Az idei évben is folytatódó ellenőrzéseknek köszönhetően jelentős mértékben emelkedett az idegenforgalmi adót fizető szállásadók száma, illetve az adónemből származó bevétel. Megtudtuk, amíg két évvel ezelőtt százhetven adózó rótt le ilyen közterhet Pécsett, mostanra már kétszázharmincan teszik ezt. Az önkormányzat kasszájába a városba érkező vendégek révén 2018-ban mintegy 100 millió forintot fizettek be, szemben a 2017-es nagyjából 84 millió forinttal.

Az ellenőrzések a szezon végeztével sem álltak le, a szállásadók továbbra is számíthatnak arra, hogy az önkormányzat munkatársai gyakorlatilag bármikor felkereshetik őket.


Képünkön:
turisták sétálnak a Széchenyi téren.

Palotás Péter