Több látogatót, több bevételt könyvelhetett el tavaly a ZSÖK - Mégis leváltották a vezetőjét

2020. január 21. kedd 14:22

Több látogatót, több bevételt könyvelhetett el tavaly a ZSÖK - Mégis leváltották a vezetőjét

Ismét több mint 600 000 fő látogatott el a pécsi kulturális holding, a Zsolnay Örökségkezelő NKft.  (ZSÖK) helyszíneire, rendezvényeire egy év alatt. 2019-ben nagy mértékben növekedtek a cég saját bevételei, sikerrel futottak a különböző akciók és a tavalyihoz hasonlóan mintegy 2500 programot szervezett a cég, közölte a ZSÖK. Ennek fényében különösen furcsa, hogy a balliberális városvezetés egyik első személyi döntése volt, hogy leváltották a cég vezetőjét, Vince Balázst.

 

A ZSÖK közlése szerint a Zsolnay Kulturális Negyedben a 2018-as adatokkal összevetve 2019-ben nőtt a fizető látogatók száma és csökkent az nem fizetők száma (ennek oka például, hogy befejeződött a Zsolnay Program című pályázati projekt), a negyed összesen 273 331 fős látogatószámmal zárta az évet.


Kiemelendő a családoknak nyújtott szolgáltatások bővítése és az ezzel kapcsolatos marketing tevékenység, ugyanis a megvásárolt Családi jegyek száma 3 év alatt megháromszorozódott. A legnagyobb érdeklődés továbbra is a Zsolnay Aranykora - Gyugyi gyűjtemény iránt van, nagyon népszerű továbbá a Planetárium és Látványmanufaktúra is.

A Munkácsy-kiállításnak köszönhetően az m21 Galéria látogatószáma minden eddigi rekordot megdöntött. Ugyancsak jelentősen, kb. ötszörösére emelkedtek az ajándéktárgy, ajándékutalvány-típusú bevételek, ami elsősorban a Zsolnay shop forgalmából és a Munkácsy-kiállítás ajándéktárgy értékesítéséből adódott.

Programszámok terén kis emelkedés történt, 1729 esemény zajlott itt, ami 37-tel több az előző évinél.

2019-ben több mint 2500 fővel emelkedett a pécsi világörökségi helyszínek látogatószáma, ami megközelítette az 50 000 főt (49 602). Nagy népszerűségnek örvendenek az újonnan bevezetett programok, mint a Föld alatti Pécs - séta a város alatt, de a régi kedvencek is, mint az Éjszakai tárlatjárat.

A Kodály Központ 2019-ben is sikeres évet zárt a ház 93 437 látogatójával. Az itt szervezett programok száma megegyezett az előző évivel (206 db), míg konferenciából kevesebb zajlott 2019-ben. Óriási sikert aratott többek között Al di Meola és a Boban Marković Orkestar, de a hazai kedvencek is, mint Koncz Zsuzsa, a Budapest Bár, a Honeybeast és a 30Y Kocsmakoncertje Mucsi Zoltánnal.

A ZSÖK belvárosi helyszínei (Művészetek és Irodalom Háza, Középkori Egyetem, Boldogság Háza, Pécsi Galéria) látogatószáma 33 285 fő volt, ami közel megegyezik a 2018-as számmal; összesen 120 program zajlott ezeken a helyszíneken.

A városi rendezvényeken, fesztiválokon 2019-ben több mint 154 000 látogatónak nyújtott színvonalas kikapcsolódást a ZsÖK. Kiemelendő ezek közül a Zsolnay Fényfesztivál, amelyen több mint 80.000 látogató vett részt.

Forrás: ZSÖK