Szívmelengető kezdeményezés a fagyos napokon: kabátot is adnak a rászorulókra

2017. január 10. kedd 08:47

Szívmelengető kezdeményezés a fagyos napokon: kabátot is adnak a rászorulókra

Újabb remek kezdeményezés indult el városunkban, sálak és sapkák mellett néhány napja kabátokat is magukkal vihetnek a rászorulók. Van miből válogatni, a pécsiek ismét tanúbizonyságot tették nagylelkűségükről, folyamatosan kerülnek ki a ruhadarabok az utcára helyezett ruhatartó állványokra. 

Amint arról tavaly decemberben hírt adtunk, Kertvárosban sapkákat és sálakat helyeztek ki az egyik korlátra, ahonnan aztán, aki úgy érezte, hogy szüksége van a ruhadarabokra, ingyen elvihette azokat.

A rendkívül hideg időjárással együtt a napokban egy másik, hasonló kezdeményezés is elindult Pécsett. „Ha fázol, vegyél egy kabátot! Ha segíteni akarsz, tegyél ide egyet!" - ez a felirat szerepel a Szabadfogás nevű akció keretében kihelyezett egyik ruhatartó állványon. Az akciónak köszönhetően a nem használt kabátok olyanokhoz kerülhetnek, akiknek nagy szükségük van erre a segítségre.

- Folyamatosan cserélődik a készlet, úgy tapasztalom, nagy az érdeklődés. Bízom benne, hogy ez csak fokozódni fog az előttünk álló időszakban - adott hangot örömének Kovács Fanni, az akció egyik szervezője.

Akad, aki nem becsüli az adományt

Nem mehetünk el szó nélkül a hétfő délután az irgalmasok templománál látottak mellett. Az épület közelében, elsősorban a padoknál szétszórva kabátok hevertek, amelyek minden bizonnyal az akkor még ott lévő fogasokról származtak. Biztos, hogy nem ezt a sorsot szánta a korábbi gazdája a felajánlott ruhadaraboknak.

A fogasok már a város több pontján feltűntek, így a Jókai téren, a Centrum Üzletház Bajcsy-Zsilinszky utcai bejáratához közel, a sörgyárnál, illetve a Csinos Presszónál is otthagyhatják a ruhákat az adományozók. Munkatársunk azt tapasztalta, az elvihető kabátok túlnyomó többsége jó állapotban van, „hétköznapi viseletre" teljesen alkalmasak.

A kezdeményezés sikerére sajnos egy kis árnyék is vetült, eredetileg ugyanis a kabátok az irgalmasok temploma mellett, a jól ismert ételgyűjtő doboznál is sorakoztak. Később kiderült azonban, hogy a rend erre nem ad engedélyt, ezért helyezték ki a ruhatartó állványt az említett belvárosi presszónál.


Képünkön: hétfőn délután még meg a helyükön voltak a kabátok az irgalmasoknál.

Palotás Péter - Fotó: Dittrich Éva