Az ingyen elvihető sál és sapka mellé egy kedves üzenet is jár Kertvárosban

2016. december 09. péntek 08:46

Az ingyen elvihető sál és sapka mellé egy kedves üzenet is jár Kertvárosban

Amerikából indult kezdeményezés honosodott Pécsett. A kertvárosi Csontváry sétány egyik korlátján néhány napja színes sálak és sapkák jelentek meg, mindegyiken egy-egy üzenettel. A szokatlan akció mögött a Mosolymanó Egyesület áll, akik az ingyen elvihető ruhadarabokkal segítik a rászorulókat.

Ki gondolná, hogy egy fázós nap remek ötletet generálhat? Az egyik kertvárosi civil egyesületnél már tudják, ez nagyon is lehetséges.

- Nemrég olvastam egy amerikai kezdeményezésről, amely arról szól, hogy a segíteni akaró emberek a régebbi, de még jó állapotú sáljukat egy fára vagy korlátra tekerik, hogy a ruhadarabokat a rászorulók magukkal vihessék - idézte fel Vörösné Deák Andrea, a Mosolymanó Egyesület vezetője.

Nem sokkal később aztán - mesélte munkatársunknak - sapka nélkül indult útnak a munkába. Estére ugyan a fülészeten kötött ki, ám valami haszna mégis volt az esetnek: felfigyelt arra, hogy milyen sokan járnak sál és sapka nélkül a csípős hidegben.

- A Mosolymanó Egyesületnél évek óta folyik az adománygyűjtés, havonta tartjuk ingyenes ruhaosztásunkat a rászoruló családoknak. Sok sapka és sál gyűlt össze, de több mint ötven darab megmaradt utolsó ruhaosztásunk után. Eldöntöttük, hogy akárcsak Amerikában, mi is kikötjük egy korlátra a ruhadarabokat.

Így kerültek hát ki a sálak és a sapkák a Csontváry sétányra. Mindegyikre egy-egy cetli is került, amelyen jelzik, hogy ingyen elvihetőek, az új tulajdonosnak pedig minden jót kívánnak.

A kezdeményezés nagy sikernek örvend, az éjszakára is kint hagyott adományokból mostanra mindössze pár darab maradt.

Ha azonban elfogynak, akkor sem ér véget az akció, a civilek folytatnák az osztást. Ehhez várják a téli ruhákat a segíteni szándékozó emberektől a Csontváry út 2. címen található Mosolymanó Családi Központban.

Palotás P. - Fotó: Dittrich Éva