Személyesen adta át a Mikulás az ajándékát, rénszarvast érkezett az állatkertbe

2018. június 14. csütörtök 15:00

Személyesen adta át a Mikulás az ajándékát, rénszarvast érkezett az állatkertbe

Rénszarvas érkezett a Pécsi Állatkertbe, ennek kapcsán tartott sajtótájékoztatót csütörtökön Siptár Dávid, az állatkert ügyvezető igazgatója, Pap Zsuzsanna, az állatkert gyűjteményi és nevelési vezetője, illetve a Mikulás. Az állat nem sokáig lesz egyedül, hisz a jövő hónap folyamán társa is érkezik!  

Papp Zsuzsanna, a Pécsi Állatkert gyűjteményvezetője a rénszarvast bemutató sajtótájékoztatón elmondta, hogy az Öcsi névre keresztelt 8 éves barátságos rénszarvas bika a németországi Osnabrückban született, míg a nagyjából egy hónap múlva érkező 1 éves bika, Erik, Nyíregyházán látott napvilágot.

Kiemelte, hogy a zoo eddig még nem tartotta ezt az Észak-Amerikában, Európában és Ázsia északi részén széles körben elterjedt fajt (Rangifer tarandus), ezért Erik és Öcsi a gyűjtemény szempontjából hiánypótló párosnak nevezhető, hiszen a megújult állatkertben ez idáig a szarvasfélék családjának egyik képviselőjét sem lehetett megtalálni.

Siptár Dávid, az állatkert igazgatója elmondta, hogy mióta újranyitott a zoo, 7 új, korábban a Pécsi Állatkertben nem látható emlős érkezett a parkba és a fajgazdagság bővítése a cél a jövőben is.

- Az állatkertnek nem csupán az állatok bemutatása a célja, hanem az is, hogy a látogatók és a diákok szemléletét formálja és hogy a fajmegőrzés folyamatában egyre nagyobb szerepet vállaljunk - mondta az igazgató az állatkert területén lévő régi, elhagyott vadászház mellett. Hogy ez miért fontos? Siptár Dávid elmondta, hogy a kis ház az állatkert és a Janus Pannonius Múzeum közös projektjeként megvalósuló Mecseki Természettudományos Élményközpont oktatóterévé alakítják majd át, ahol zoopedagógiai foglalkozásokat tartanak majd az állatkertbe látogató diákoknak.

A Mikulás elmondta, hogy nagy öröm számára, hogy a Pécsi Állatkertben tölthet egy napot a nyaralásából.

- Ilyenkor nemcsak én pihenek, hanem a rénszarvasaim is, és mivel olyan szép ez a kis állatkert, ezért úgy döntöttem, hogy egy példányt nekik ajándékozok. Persze ilyenkor, nyáron, a rénszarvasok nem repülnek, szóval Öcsi nem fog elszállni innen, de december 6-án este elképzelhető, hogy fogja magát és szépen szárnyal egyet a Mecsek lankái felett - mondta.

Forrás: Pécsi Állatkert