Szebb környezetben tanulhatnak a pécsi diákok, csaknem 60 intézményt újítanak fel

2019. augusztus 16. péntek 11:00

Szebb környezetben tanulhatnak a pécsi diákok, csaknem 60 intézményt újítanak fel

A júniusi kicsengetés után sem ürültek ki a pécsi iskolaépületek, a nebulók helyét átvették a munkások. Páva Péter tankerületi igazgató lapunk érdeklődésére elmondta, a városban összesen ötvenkilenc intézményben zajlanak kisebb-nagyobb felújítások. Többek közt a termek dekorálását, a parketták felújítását, illetve uszodai öltöző kialakítását végzik. 


A saját forrásból megvalósuló fejlesztések mellett pályázati lehetőségekkel is élt a Pécsi Tankerületi Központ. Mintegy 750 millió forintból végeztek felújításokat a már lezárult tanév folyamán többek közt a Janus Pannonius és a Kodály Zoltán Gimnáziumban, az Apáczaiban, valamint a Belvárosi, illetve a Köztársaság Téri Általános Iskolában, illetve a Hajnóczy József Kollégiumban.

A nyáron összesen ötvenkilenc intézményben zajlanak felújítási és karbantartási munkálatok. Páva Péter tankerületi igazgató úgy nyilatkozott, harmincnyolc helyen tisztasági festés, illetve az elsős tantermek dekorálása folyik, hogy gyermekbarát osztálytermek várják az újonnan iskolába lépőket szeptembertől. Emellett a Mátyás Király és a Bártfa utcai sulikban, illetve a Leőweyben több tanterem parkettáját is felújítják.

Újjávarázsolják a Jókait

Nemrég kezdődtek a felújítási munkálatok a pécsi Jókai utcában található általános iskolában. Az épületet kívül-belül korszerűsítik: többek energiahatékonysági beruházásokat hajtanak végre, szigetelik a tetőt és a homlokzatot, illetve akadálymentesítést is végeznek. Az építkezés ideje alatt a suli zavartalanul működik majd.

A Pécsi Tankerületi Központ több intézményében nagyobb felújításokat is végeznek, amelyek összköltsége 25 millió forint. Ennek keretében a kertvárosi Anikó utcában lévő iskolaépületben új tantermeket alakítanak ki, a Baranya Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Egyetem utcai telephelyén alagsori helyiségeit újítanak fel, valamint megjavítják a művészeti gimi egyik térelválasztó függönyét.

Ezeken túl a Bánki Donát utcai suliban uszodai öltözőt építenek, kicserélik az Apáczai tűzi vízvezetékeit, a Pécsi Szieberth Róbert Általános Iskolában a távfűtés alapvezetékét építik ki, az Éltesben a vizesblokkokat újítják fel, a nagypalli intézményben pedig a padlóburkolatot cserélik.

Az iskolaépületek felújítása és karbantartása mellett az eszközpark modernizációja sem marad el. A Digitális kompetencia fejlesztése című program segítségével a tankerület huszonkét intézménye 660 darab tabletet kapott a Klebelsberg Központtól, hatvan helyszínre pedig összesen nyolcvankét interaktív panel került.

Mint megtudtuk, a Diákháló Programon belül hatvan iskolában építették ki a WIFI-hálózatot.


Képünk illusztráció.

Palotás Péter - Fotó: MTI